Rusko nemá s kauzou Skripaľ nič spoločné na najvyššej ani inej úrovni, odkazuje Moskva

    0
    Dmitrij Peskov a Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Peskov okrem toho podľa tlačovej agentúry TASS uviedol, že obvinenia vznášané Britániou na adresu najvyšších oficiálnych predstaviteľov Ruska sú neprípustné. Hovorca Kremľa zdôraznil, že “ani najvyššie vedenie Ruska, ani vedenie o stupeň nižšie a žiadni oficiálni predstavitelia (krajiny) nemali a nemajú nič spoločné s udalosťami v Salibury”. “V žiadnom prípade,” zdôraznil.

    Pokiaľ ide o dvojicu podozrivých Rusov, Peskov zopakoval, že Moskva bude môcť v tejto záležitosti podniknúť nejaké kroky až po tom, ako sa na ňu Londýn obráti s oficiálnou žiadosťou o pomoc, a to na základe dvojstranných i medzinárodných zmlúv týkajúcich sa poskytovania právnej pomoci. Poznamenal, že materiály v médiách či vyhlásenia v britskom parlamente “takouto žiadosťou nie sú a ani nemôžu byť”. Pripomenul znova, že Rusko od samého začiatku ponúkalo svoju súčinnosť pri vyšetrovaní incidentu v Salisbury, čo však Británia odmieta.

    Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

    Britská premiérka Theresa Mayová v stredu na pôde parlamentu vyhlásila, že dvoma hlavnými podozrivými v prípade otrávenia Skripaľovcov sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Okrem toho konštatovala, že nešlo o akciu “na vlastnú päsť”, ale o operáciu, ktorá bola “takmer určite schválená aj mimo GRU na vysokej úrovni ruského štátu”.

    Podobný názor vo štvrtok vo vysielaní Sky News vyjadril aj štátny tajomník britského ministerstva vnútra Ben Wallace.

    - Reklama -