V riešení masovej migrácie nie je Nemecko podľa Klusa dobrým príkladom

    0
    Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Martin Klus (Autor: TASR)
    Klus vo svojom komentári pripomína slová nemeckej kancelárky spred troch rokov, keď Merkelová v mene všetkých Nemcov tvrdila: „My to zvládneme“. Od tejto vety uplynuli tri roky a poslanec dodáva, že dôvera Nemcov v to, že príchod jedného milióna ľudí sa Berlínu skutočne podarilo zvládnuť, klesá. 
     
    „Za ten čas si čoraz menej Nemcov myslí, že sa to skutočne podarilo. Tento pocit im iste umocňuje nielen zvýšená kriminalita, nové teroristické hrozby, ale aj verejné výdavky spojené s touto témou. Tie sa podľa ministerky pre rozvoj Gerd Müller pohybujú na úrovni asi 30 miliárd € ročne (len pre porovnanie: výdavky štátneho rozpočtu Slovenska sú na rok 2018 plánované vo výške 35,175 mld. €),“ píše Klus. 
     
    Podľa poslanca dávajú Nemci svoju nespokojnosť s výsledkami Merkelovej migračnej politiky najavo a je to vidieť na rastúcej podpore strany AfD (Alternatíva pre Nemecko), ktorá je postavená na odpore voči migrácii a na tejto téme sa dostala vlani do parlamentu ako prvá krajne pravicová strana od konca druhej svetovej vojny. 

    Neakceptovateľný život

    Klus nezabúda ani na udalosti posledných augustových dní v nemeckom Chemnitzi. Demonštrácie vyvolané dobodaním 35-ročného Nemca, z ktorého sú podozriví dvaja muži zo Sýrie a Iraku, sú podľa neho ďalším z dôkazov toho, že Nemci nie sú spokojní s tým, ako ich vláda zvládla príchod veľkého množstva migrantov. 
     
     
    „Život v meste, kde sa ‚boja ísť po ulici‘, je pre väčšinu z nich neakceptovateľný a žiadajú zmenu. Problém ale je, ako z toho von, keď to zašlo takto priďaleko? Nesystémové prerozdeľovacie kvóty naprieč EÚ našťastie nefungujú. A ani neustále sprísňovanie migračného a azylového konania nateraz nestačí,“ dodáva Klus. 
     
    Mier v Sýrii, či konsolidácia pomerov v krajinách, odkiaľ značná časť migrantov pochádza, je podľa neho rovnako v nedohľadne ako riešenie problémov spojených s migráciou do Európy. 
     
    „V každom prípade malé svetielka na konci tunela tu sú. Reálnejšie návrhy o migračných centrách mimo EÚ, či masívna informačná kampaň v krajinách pôvodu o prísnych migračných pomeroch v Európe, určite patria medzi ne,“ myslí si poslanec. 
     
    Z problémov spojených s migráciou v Nemecku by sa malo Slovensko podľa neho poučiť a nemali by sme si vraj robiť do budúcnosti ilúzie o tom, čo sa skutočne dá zvládnuť. „Nemecko totiž v tomto prípade rozhodne nie je dobrým príkladom,“ uzatvára Klus svoj komentár. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -