Rusko tvrdí, že Spojené štáty použili v Sýrii fosforové bomby. USA to odmietajú

    0
    Nočná obloha so svetelnými stopami striel nad Damačkom počas útoku USA, Francúzska a Veľkej Británie na ciele v Sýrii. (Autor: TASR)

    Ruská armáda predtým podľa tlačových agentúr TASS a RIA uviedla, že dve americké stíhačky F-15 v sobotu 8. septembra zhodili fosforové bomby na dedinu Hadžín vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Ich terčom boli zrejme militanti zo skupiny Islamský štát (IS), ktorí tam majú svoju poslednú významnejšiu baštu v Sýrii.

    Ruský generál Vladimir Savčenko dodal, že americké nálety spôsobili prudké požiare, zatiaľ však neboli informácie o prípadných obetiach.

    Biely fosfor je využívaný na vytváranie dymovej clony, no tiež ako zápalná zbraň, pretože je vysoko horľavý a môže spôsobiť ťažké popáleniny. Ženevské konvencie zakazujú využívanie zbraní s bielym fosforom, keď sa v blízkosti nachádzajú civilisti, uviedol Hlas Ameriky.

    “Nedostali sme žiadne správy o nejakom použití bieleho fosforu,” povedal hovorca Pentagónu Sean Robertson. “A nijaká vojenská jednotka v tejto oblasti ani nie je vybavená muníciou s bielym fosforom.”

    Útoky na východe Sýrie podnikajú lietadlá Američanmi vedenej koalície, ale aj iracké vzdušné sily, pretože niektoré oblasti v tejto časti krajiny ešte stále ovládajú militanti z IS.

    Podľa skupín pre ľudské práva už Spojenými štátmi vedená koalícia bojujúca proti IS počas sýrskeho konfliktu muníciu s bielym fosforom použila. Tieto skupiny kritizujú jej využívanie v obývaných zónach, pretože môže zabiť a zmrzačiť civilistov.

    - Reklama -