Maassen spochybnil opodstatnenosť použitia slovného spojenia “štvanica” na cudzincov, ktorý v súvislosti s udalosťami v Chemnitzi vyslovila Merkelová

    0
    Neonacisti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz 27. augusta 2018 (Autor: TASR)

    Potvrdili to hovorca vlády Steffen Seibert i hovorkyňa uvedeného rezortu.

    Kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer sa chcú teraz osobne oboznámiť s obsahom správy. Minister mieni následne o dokumente, ktorého obsah zatiaľ nie je určený pre širokú verejnosť, informovať aj zákonodarcov.
    Maassenove minulotýždňové tvrdenia o neexistencii dôkazov autenticity videozáznamu útoku na cudzincov v meste Chemnitz i možnosti cielenej falošnej informácie s možným zámerom odpútať pozornosť občanov od vraždy spáchanej v tomto nemeckom meste vyvolali ostré reakcie. Objavili sa dokonca pochybnosti o zotrvaní šéfa BfV vo funkcii, či volanie po jeho rezignácii.

    Maassen pre najčítanejší nemecký denník Bild spochybnil aj opodstatnenosť použitia slovného spojenia “štvanica” na cudzincov, ktorý v súvislosti s udalosťami v Chemnitzi vyslovila kancelárka. Už v uplynulú stredu ho na pôde saského krajinského parlamentu spochybnil i tamojší krajinský premiér a Merkelovej stranícky kolega Michael Kretschmer. Podľa jeho slov by sa dianie v Chemnitzi malo popísať jeho správne. “Je jasné, že tam nebola luza, štvanica, a nedošlo tam k pogromom,” formuloval Kretschmer.

    Nepokoje a protesty v saskom Chemnitzi nasledovali krátko po zabití 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi, z ktorého sú podozriví utečenci z krajín Blízkeho a Stredného východu.

    Po víkendovom zabití 22-ročného Nemca v Köthene v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko jestvujú obavy, aby sa dianie z Chemnitzu nezopakovalo aj v tomto meste.

    - Reklama -