Havran sa pustil do Putina

    0
    Michal Havran (Autor: Facebook/Slovensko a Česko za Olega Sencova)

    Vo videu, ktoré zdieľala facebooková skupina Slovensko a Česko za Olega Sencova, hovorí, že síce najvplyvnejšieho muža Ruska prirovnali k viacerým politikom, ale čoskoro mu hrozí osud známej „Železnej lady“ Margareth Thatcherovej. A to z dôvodu, že pre svoju nekompromisnosť sa radí k političkám, ktoré nechali umrieť od hladu severoírskeho aktivistu Bobbyho Sandsa bojujúceho za oddelenie Severného Írska od Veľkej Británie.  

    Za to ho odsúdili do väznice Maze, kde bol vodcom väzenských odbojov. Železná lady však Sandsa neprepustila ani napriek tomu, že ju na to vyzývali nielen britskí politici, ale aj pápež a celý svet. „Napriek tomu, že bol dokonca členom parlamentu, ale nakoniec na hladovku zomrel,“ vysvetľuje publicista.

    Podľa neho je Oleg Sencov v podobnej situácii. Medzi ním a severoírskym aktivistom je však veľký rozdiel. „Na rozdiel od Bobbyho Sandsa nemal Oleg Sencov žiadne radikálne sklony. Nikdy nebol členom žiadnej paramilitárnej organizácie,“ uvádza Havran.

    Podľa teológa má Putin jedinú možnosť, ako zabrániť tomu, aby ho postihol rovnaký osud ako Margareth Thatcherovú. A to prepustiť ukrajinského režiséra a poskytnúť mu zdravotnú starostlivosť. „Nech ho vyvezie do zahraničia, pretože aj Angela Merkelová, aj Emanuel Macron už Putina požiadali, aby ho prepustili,“ dodáva na záver.

    Olega Sencova zatkli po ruskej okupácii polostrova Krym koncom marca roku 2014, kde sa narodil a žil. Následne ho rok na to obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít, za čo ho poslali na 20 rokov do trestaneckej kolónie. Podľa ľudskoprávnych organizácií bol daný proces so Sencovom vykonštruovaný. Podľa Amnesty International čelil nespravodlivému súdu aj mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu.

    Zobrali mu tiež ukrajinský pas a nanútili mu ruské občianstvo. Sencov v máji tohto roku začal s protestnou hladovkou za prepustenie 64 politických väzňov a je odhodlaný aj zomrieť. Momentálne ju drží 122 dní. Zatiaľčo Kremeľ tvrdí, že je zdravotne v poriadku, vyšli správy, že je vo veľmi zlom zdravotnom stave.

    - Reklama -