Učiteľka z prisťahovaleckej štvrte Viedne vydala knihu. Z jej zážitkov ide strach

    0
    Viedenský „Manhattan“ pri Dunaji (Autor: Hans Štembera)

    „Islamské pravidlá a všetky tie zákazy v kombinácii s tristnými znalosťami nemeckého jazyka moslimských žiakov fakticky znemožňujú uplatňovať osnovy pre základné školy,“ píše vo svojej knihe učiteľka s 25-ročnou praxou na školách vo viedenskej štvrti, kde tvoria značnú časť populácie Arabi. Ako uvádza denník Die Presse, Wiesingerová svoje názory na tému islam na školách prezentovala aj v minulosti a aj napriek svojim skôr ľavicovým názorom ju za to kritizovali najmä socialisti.

    Wiesingerová vo svojej knihe opisuje konkrétne prípady, s ktorými sa osobne stretla. Píše tak napríklad o12-ročnej dievčine, ktorú našla plačúcu na toalete. „Sťažovala sa mi na spolužiakov, ktorí sa jej vyhrážali zničením jej letných šiat. Vedenie školy bolo na tento incident upozornené, ale ona už nikdy v letných šatách a sukni do školy neprišla. Neboli schopní chrániť všetky žiačky. Vzdali to, pretože to vzdala celá naša spoločnosť,“ konštatuje autorka knihy.

    Vo svojej knihe Wiesingerová píše aj o tureckých či albánskych žiačkach, ktoré súhlasili s vraždami zo cti. „Hovorili, že keby sa vydali za kresťana, ich rodiny by ich jednoducho zabili,“ napísala skúsená učiteľka s tým, že na školách v prisťahovaleckej štvrti Viedne Favoriten sú etnické konflikty v triedach na dennom poriadku. „Turci útočia na Rómov či Kurdov a naopak. Čečenci zase bojujú s Afgancami,“ spomenula učiteľka v knihe.

    V aktuálnej debate o zákaze zahaľovania dievčat na školách je Wiesingerová jednoznačne na strane tých, ktorí sú za zákaz. „Minimálne by takýto krok vzal niektorým agresívnym moslimským žiakom vietor z plachát,“ tvrdí autorka knihy, ktorá do budúcnosti nehľadí s príliš veľkým optimizmom. „Sme v podstate bezmocní. Často si hovorím, že oni vyhrali a my sme dávno skončili v poli porazených. Ale realita je taká, že prehrali predovšetkým samotné deti,“ uzatvára viedenská učiteľka s dlhoročnou praxou.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -