Trump: Nie sme pod tlakom dosiahnuť dohodu s Čínou. Naše trhy rastú, ich kolabujú

    0
    Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho čínsky partner Si Ťin-pching (Autor: TASR)

    Vyjadrenia jeho ekonomického poradcu Larryho Kudlowa, podľa ktorých je čínska delegácia pozvaná na ďalšie rokovania do Washingtonu, interpretovali analytici ako signál uvoľnenia v obchodnom spore medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami.

    Americký minister financií Steven Mnuchin navrhol nové rokovania o obchode s Čínou. Existujú informácie, podľa ktorých čínske vedenie chce rokovať, povedal v stredu (12. 9.) Kudlow pre Fox Business. “Vždy si myslím, že diskutovať je vo väčšine prípadov lepšie, než nediskutovať, takže to považujem za pozitívne.”

    Čínska vláda prejavila ochotu pokračovať v rokovaniach. “Čínska strana dostala pozvanie USA a privítala ho. Obe strany aktuálne diskutujú o detailoch,” povedal vo štvrtok hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

    Trump minulý týždeň pohrozil eskaláciou obchodného sporu s Čínou, keď vyhlásil, že je pripravený zaviesť ďalšie clá na čínske tovary v hodnote 267 miliárd USD (229,78 miliardy eur) navyše k clám na tovary v hodnote 200 miliárd USD, o ktorých sa hovorilo už predtým. Peking uviedol, že na akékoľvek nové clá zareaguje odvetnými opatreniami.

    - Reklama -