Toto nazvať úspešným príbehom a zachránením Grécka je predsa len vzdialené skutočným významom týchto slov, kritizuje Sulík. Reagoval tak na slová gréckeho premiéra

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto - Facebook/Richard Sulík)

    V tomto duchu sa vyjadril vo videu, ktoré zdieľal  na svojej facebookovej stránke. „Je pravda, že urobili mnoho reforiem a naozaj znížili výdavky štátu, ale od skutočného pokroku sú ešte veľmi vzdialení. Ekonomika je dnes na úrovni štyroch pätín predkrízového obdobia a nezamestnanosť je viac ako dvojnásobná,“ hovorí Sulík na margo slov gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Dodáva, že napriek tomu, že nezamestnanosť v Grécku klesá, čaká ich ešte dlhá cesta.

    Šéf saskárov aj vyčíslil, ako vyzeralo zachraňovanie Grécka. „Dnes je dlh Grécka vyjadrený v miliardách eur (okolo 330 miliárd) omnoho vyšší ako ich HDP (180 miliárd eur). Toto nazvať úspešným príbehom a zachránením Grécka je predsa len trochu vzdialené skutočným významom týchto slov,“ konštatuje.

    Podľa Sulíka sa síce Grécko dokáže medzičasom financovať na finančných trhoch, je to však spôsobené politikou Európskej centrálnej banky. A ako dodáva, tá sa snaží zachrániť všetkých a každého. „Predseda ECB Mario Draghi už pred pár rokmi, v roku 2012, povedal, že bude bojovať za euro ‚whatever it takes‘. TO v konečnom dôsledku znamená, že ECB garantuje za všetky dlhopisy aj tie grécke, a to investori vedia a preto môžu pokojne kupovať a investovať aj do gréckych dlhopisov,“ vysvetľuje.

    Dodáva, že ECB pomohla Grécku aj tým, že natiahli splatnosť až do roku 2060 a umelo znížili úroky na nula percent. A ak by sa takto nepomáhalo, tak Grécko by zrejme bolo v krachu, minimálne v problémoch ako aj ostatné južné krajiny. „Grécko sa naozaj snaží o reformy, ale treba aj na rovinu povedať: 10 rokov stratili a ďalších 10 rokov stratia. Rovnako treba uviesť, že Gréci by dnes na tom boli omnoho lepšie, keby im dovolili vystúpiť z eurozóny pred 10 rokmi. Vtedy by ale netratil európsky daňovník, ale tratili súkromné nemecké a francúzske banky,“ uzatvára.

    - Reklama -