Kiska a Pellegrini sa zúčastnili Národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii v meste Šaštín-Stráže

    0
    Slávnostná svätá omša počas Národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii (Autor: TASR)

    Hlavným bodom programu púte bola slávnostná svätá omša, ktorá bola na programe v sobotu predpoludním. Hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a omšu koncelebrovalo spolu 150 kňazov.

    Na omši sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska. “V takýto deň si stále viac uvedomujeme, akú dôležitú úlohu zohráva cirkev. Aké dôležité je riadiť sa princípmi toho, čo kresťanstvo hovorí. Vladyka Milan poukázal na to, aby sme si vážili rodinu, ktorá je základ,” uviedol po omši prezident. Hlavným kazateľom slávnostnej svätej omše bol eparchiálny biskup eparchie Parma Milan Lach. “Súčasný svet je neskutočne rýchly, nemáme čas na oddych, na nič. Treba sa zastaviť, spomaliť, vychutnať si okamihy. Prestali sme žasnúť, je nám všetko normálne. Nájdite si voľný čas pre svoju rodinu,” odkázal vo svojej kázni biskup Lach. 

    Medzi ďalšími štátnymi predstaviteľmi sa na slávnostnej svätej omše zúčastnil aj premiér SR Peter Pellegrini. “Som tu niekoľkýkrát a vždy tu kázne majú svoju hĺbku. Oceňujem, že pán biskup z USA sa venoval ľuďom a spôsobu nášho života. Výzva, aby sme trochu zastavili, to som si v kázni našiel ja,” poznamenal k omši premiér. 

    Na omši sa podľa odhadov organizátorov zúčastnilo približne 30.000 pútnikov. Na bezpečný priebeh omše dohliadali viaceré policajné zložky, 20 ľudí zo záchranných zložiek a 60 dobrovoľníkov. 

    Sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávia katolíci na Slovensku a vo svete 15. septembra. Tento deň je v SR dňom pracovného pokoja a Sedembolestná Panna Mária patrónkou Slovenska. V liturgickom kalendári je sviatok Sedembolestnej Panny Márie zaznamenaný ako záväzná spomienka, len na Slovensku, ako v jedinej krajine na svete, je ustanovený za slávnosť.

    - Reklama -