K zvrhnutiu vlády premiéra Viktora Orbána vyzýva predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány

    0
    Maďarský parlament v Budapešti. (Autor: TASR)

    Na zhromaždení pod heslom “Maďarsko je viac než iba Orbán” demonštrovalo niekoľko tisíc sympatizantov DK, Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd), a to v reakcii na stredajšie schválenie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Demonštráciu zabezpečovalo veľké množstvo policajtov.

    Gyurcsány zdôraznil, že diktatúry nezvyknú povaliť v parlamente, ale na uliciach. “Ľud má právo, ale aj povinnosť vziať do vlastných rúk svoj osud,” zdôraznil predseda DK a vyzval ľudí, aby v utorok 18. septembra opäť prišli demonštrovať pred parlament, kde sa chystá vládny blok Fidesz-KDNP presadiť uznesenie k správe EP o stave demokracie v Maďarsku.

    Spolupredseda strany Párbeszéd Gergely Karácsony obvinil Orbána a ľudí okolo neho z paktovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. “Sú to agenti, ktorých cieľom je rozbiť Európu,” povedal Karácsony, ktorý zdôraznil, že nemožno dopustiť, aby spolustraníci maďarského premiéra získali väčšinu v budúcoročných voľbách do EP.

    “Pri hlasovaní k správe o Maďarsku v EP sa potvrdilo, že Orbán nie je silným mužom Európy, ale obyčajným populistom. O sebe hlása, že buduje kresťanskú demokraciu, pričom proti nemu hlasujú poslanci kresťanských demokratov,” povedal predseda MSZP Bertalan Tóth.

    Protestné zhromaždenie sa oficiálne skončilo o 17.30 h, avšak niekoľko stoviek demonštrantov sa vydalo cez Margitin most smerom k parlamentu na peštianske Námestie Lajosa Kossutha, pričom skandovali protiorbánovské heslá. Polícia im v tom nezabránila, sprevádzala pochod, ale avizovala, že v noci o 03.00 h námestie vyprázdni.

    - Reklama -