Poďme investovať a míňať peniaze v tých krajinách, odkiaľ pochádza najviac migrantov. Navrhuje Robert Fico

    0
    Predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: TASR)
    Podľa Fica vzniklo už na začiatku témy o migrácii veľmi veľa farizejstva a dodal, že súhlasí s tým, že časť ľudí skutočne do Európy utekala zo Sýrie kvôli vojne. „Pán profesor, ale vy veríte 30-ročnému mužovi, ktorí hovorí, že: Nechal som celú rodinu v Sýrii a ja utekám do Nemecka, aby som tam vytvoril nejaké zázemie. Keď mám 30 rokov, tak si v prvom rade chránim svoju vlastnú rodinu a neutekám,“ povedal expremiér profesorovi Krčmérymu. 
     
    Fico nezabudol pripomenúť, že neskôr aj samotná Európska komisia uznala, že do veľkej miery ide o ekonomických migrantov z krajín, ktoré v skutočnosti netrpia vojenskými konfliktmi. „Uvedomili sme si, že pokiaľ sa nezačneme správať efektívnejšie a racionálnejšie a nebudeme sa pozerať na veci len cez prizmu ľudských práv, tak sa nedostaneme nikam,“ dodal predseda Smeru. 
     
    Zásadnou chybou v prístupe k masovej migrácii, ktorá sa začala v roku 2015, bolo podľa Fica to, že Európska únia otvorila hranice. „A sem sa valili tisíce ľudí, o ktorých sme nič nevedeli. Viete, čo je šokujúce, že Rumunsku a Bulharsko v tom čase neboli v schengenskom priestore, a my sme limitovali našich európskych spoluobčanov a na druhej strane sme nechali tisíce ľudí prichádzať bez toho, aby sme vedeli, kto sú a čo majú v batohoch a čo sa môže stať ich príchodom,“ uviedol ďalej Fico. 
     
    Dnes už podľa expremiéra nikto nepochybuje o tom, že voľná migrácia bez kontroly bola úzko spojená s teroristickými útokmi. „O tomto všetkom dnes EÚ oveľa otvorenejšie hovorí. Preto považujem za mimoriadne správne, že skončila mimoriadne hlúpa diskusia na tému kvót, pretože čo vyrieši rozdelenie pár tisíc migrantov, keď v Afrike čakajú ďalšie státisíce,“ kládol si Fico rečnícku otázku. 
     
    Pripomenul pritom, že migranti, ktorí mieria do Európy v oveľa menších počtoch ako v roku 2015 pri začiatku migračnej krízy, nechcú ísť do krajín, ako je Slovensko, ale do západnej Európy, do Nemecka, Francúzska, Švédska a ďalších bohatých krajín EÚ. 
     
    V závere videa vystrihnutého z relácie TA3 Fico ponúka aj riešenia na zastavenia migrácie z krajín Blízkeho východu a Afriky. „Poďme investovať a míňať peniaze v tých krajinách, odkiaľ pochádza najviac migrantov,“ vyzval bývalý premiér a predseda Smeru.
     
    - Reklama -