Konflikt v Nemecku: Merkelová vykopla šéfa kontraroviedky Maassena, ale Seehofer si ho zobral k sebe na vnútro

    0
    Nemecká kancelárka a líderka CDU Angela Merkelová (vľavo) a šéf CSU Horst Seehofer (Autor: TASR)

    Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú (CDU) vyjadrením, že v Chemnitzi žiadna štvanica na cudzincov nebola, Maassen poriadne vytočil, sama sa totiž o nepokojoch v Chemnitzi vyjadrila úplne rozdielne. „To, čo sme potom videli, je niečo, čo v právnom štáte nemá žiadne miesto. Máme videozáznamy, ktoré ukazujú, že sa odohrali štvanice, že sa ľudia zhromažďovali proti niečomu, že na uliciach bola nenávisť, a to nemá s našim právnym štátom nič spoločné,“ uviedla znepokojene. Maassen sa podľa jej slov preto neprípustným spôsobom pridal do politického diania, a preto bolo rozhodnuté, že má skončiť vo svojej doterajšej funkcii.

    Všetko nabralo na obrátkach, keď Hans-Georg Maassen, šéf nemeckej kontrarozviedky, slová o ‚pohonoch na cudzincov‘ spochybnil s tým, že kontrarozviedka nemá k dispozícii žiadne dôkazy o tom, že by sa v Chemnitzi odohrávali pomyselné štvanice proti exoticky vyzerajúcim cudzincom a prisťahovalcom. Rovnako tak spochybnil video, ktoré jednu z takých štvaníc v uliciach mesta zobrazuje.

    „K dispozícii nie sú žiadne dôkazy, že by video k tomuto údajnému prípadu, ktoré je internete, bolo autentické,“ povedal Maassen, podľa ktorého majú existovať dôvody si myslieť, že v prípade videozáznamu išlo o cielene nepravdivú informáciu, ktorá mala odviesť pozornosť od vraždy, ktorá v Chemnitzi odštartovala demonštrácie.

    Nemeckí politici na jeho pochybenie zareagovali okamžite s tým, aby Maassen svoje slová podložil. Vysvetlenie od neho žiada aj nemecké ministerstvo vnútra. Maassen svoje kontroverzné tvrdenie nakoniec nedokázal podložiť žiadnymi dôkazmi. Kvôli svojim kontroverzným tvrdeniam vypovedal vo dvoch parlamentných výboroch. Zástupcovia vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU a opozičných liberálov (FDP) mu po dvojhodinovom zasadnutí výboru pre kontrolu tajných služieb vyslovili podporu.

    Ešte pred pár dňami minister vnútra Seehofer, ktorý sa za Maassena postavil, poukazoval na to, že šéf kontrarozviedky argumentoval celkom presvedčivo. Minister vútra uvítal aj to, že Maassen vyjadril poľutovanie nad jeho rozhovorom v denníku Bilde, v ktorom spochybnil výpovednú hodnotu videa z Chemnitzu. Jeho motivácia bola podľa Seehofera pochopiteľná.

    Autor: nab

    - Reklama -