Migranti z EÚ prispievajú do britského rozpočtu viac než domáci. Zistila štúdia britskej vlády

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)
    Výsledky vládnej štúdie podľa denníka the Independent iba ukazujú, že ak by odchod Veľkej Británie z Európskej únie, ktorý je naplánovaný už na marec budúceho roka, znamenal aj obmedzenie migrácie do Spojeného kráľovstva, tak by museli vzrásť dane, pretože by došlo k veľkým výpadkom z rozpočtu. 
     
    Čísla britskej vlády hovoria jasne. Každý migrant z inej členskej krajiny EÚ pracujúci vo Veľkej Británii prispieva podľa štatistík do britského rozpočtu o 2 300 libier ročne viac než priemerne zarábajúci Brit. 
     
    To nie je ani zďaleka všetko. Migranti z EÚ zaplatia priemerne za svoj život v Británii o 78 000 libier viac do verejných služieb, než čo z nich využijú. U rodených Britov to býva vyrovnané: koľko do systému prispejú, toľko z neho približne vyberú a sú tu aj ďalšie výhody. 
     
    „Navyše tento silne pozitívny príspevok spoločnosti je celoživotný, pretože migranti väčšinou prichádzajú plne vzdelaní a mnohí odchádzajú z Británie pred tým, než by ich dôchodok začal zaťažovať verejné financie,“  vraví líder výskumu vládnej štúdiu Ian Mulheirn.
     
    Štúdia ďalej uvádza, že podobne, aj keď nie až tak výhodne, je to aj s migrantmi, ktorí do Británie prichádzajú z krajín mimo územia Európskej únie. Len za rok 2016 zarobili britské verejné služby na migrantoch takmer 26,9 miliardy libier. Z toho 19,3 miliardy pochádza od občanov iných členských krajín EÚ a zvyšných 7,6 miliardy pochádza od migrantov z krajín mimo EÚ. 
     
    „Keď ide o verejné financie, tak európski migranti prispievajú do systému výrazne viac, ako stoja, čím znižujú daňovú záťaž na platcov daní,“ dodáva Mulheirn. 
     
    Výsledky štúdie objednanej britskou vládou zverejnili v čase, keď poradcovia kabinetu Theresy Mayovej vyzývajú na to, aby pre zamestnancov s vyššou kvalifikáciou bolo jednoduchšie zamestnať sa v Británii aj po brexite, teda odchode z EÚ. Naopak limitovaný má byť počet migrantov, ktorí by sa chceli v Spojenom kráľovstve uchádzať o menej kvalifikované pozície.
     
    - Reklama -