Zľahčujú problémy, hádžu potrebné veci cez palubu a ten právny štát… Žitňanská o svojom odchode z Mosta povedala viac

    0
    Robert Kaliňák a Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Lucia Žitňanská o tom informovala na svojom facebookovom profile. Ako dodáva, po odchode z postu ministerky spravodlivosti a demisii vlády Roberta Fica, ktorého nahradil Peter Pellegrini, povedala, že dostal šancu a je iba na ňom, či ukáže, že sa jej chytil dobre.

    „Po pol roku fungovania novej vlády však musím konštatovať, že ani v jednom z pomenovaných problémov – vyšetrovanie vraždy, dôveryhodnosť polície a ministerstva vnútra, nezávislosť policajnej inšpekcie, vyvodenie zodpovednosti za pozemkové škandály -, nenastal taký posun, ktorý by uspokojil verejnosť a ani mňa osobne,“ uvádza vo svojom statuse. Dodáva, že namiesto toho, aby sa dané veci vyriešili, tak prichádza iba k zľahčovaniu problémov.

    „Hovorím o angažmáne Tibora Gašpara a Róberta Krajmera na ministerstve vnútra, vyhýbavé a zavádzajúce vyjadrenia vedenia ministerstva vnútra k vyšetrovaniu únosu vietnamského podnikateľa, verbálne útoky na médiá alebo aj viditeľný odklon od jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácie reprezentovanej najmä jedným koaličným partnerom,“ vysvetlila.

    Rovnako vláde vyčíta aj transformáciu SAV a to, ako na problém vo vede a jej ústavoch reagovali, či stiahnutie zákona o zaisťovaní majetku, ktorý pripravila ešte ako ministerka, alebo vymenovanie podpredsedu Úradu verejného obstarávania. Podľa nej všetky veci spolu súvisia a vytvárajú jasný obraz. „A to, že táto vláda nepovažuje právny štát za svoju prioritu a som presvedčená, že v prehlbujúcej sa kríze dôvery by ho za prioritu mala považovať,“ napísala.

    Dodáva, že nateraz sa nebude uchádzať o žiadnu volenú funkciu, rovnako ani nebude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách a stratila aj dôvod na udržanie čisto formálnych väzieb so súčasnou vládou. Momentálne bude v parlamente nezaradenou poslankyňou, rovnako ako Zsolt Simon, ktorý zo strany odišiel po zlepení terajšej koalície po parlamentných voľbách v roku 2016.

    Zákon o zaisťovaní majetku

    Pred tým, ako sa rozhodla s informáciou vyjsť von, dala Lucia Žitňanská rozhovor pre aktuality.sk, kde riešia dôvod stiahnutia jej zákona o zaisťovaní majetku. Ten minulý týždeň stiahol súčasný minister spravodlivosti Gábor Gál s odôvodnením, že sú k nemu zo strany koalície ešte nejaké výhrady. Žitňanská tento krok Gála nechápe, pretože ešte na jar ho schválili nielen poslanci v NR SR, ale aj samotná vláda.

    Podľa nej to šéf rezortu spravodlivosti spravil pre to, že nemá podporu koaličných partnerov. Na otázku, kde sa podpora stratila, nemá jednoznačnú odpoveď. „Pretože je to zákon, ktorý má oporu v programovom vyhlásení vlády aj v Akčnom pláne boja proti daňovým podvodom. Chcela ho Finančná správa, policajti, prokuratúra. Pretože prvýkrát sme dostali na papier a urobili sme dohodu, že Finančná správa bude tým orgánom, ktorý bude mať na starosti správu zaisteného majetku, čo sa chce už desať rokov, pretože všetci vieme o hrdzavejúcich autách na policajných dvoroch,“ uviedla.

    Ako však dodáva, o zákone rokovali a po prvom návrhu, ktorý bol odvážny, dosiahli kompromis. Dohodli sa, že nebudú určovať, kto rozhodne o zaistení majetku z dôvodu, že to musí odobriť súd. „Sedela som s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, s prokurátormi, a keďže to prešlo vládou, znamená to, že sme dosiahli dohodu na najvyššej úrovni. A v parlamente neboli špecifikované žiadne konkrétne problémy a dôvody. Je to také neurčité, že neviem, ako to mám čítať. V každom prípade nie je tu ochota posunúť sa vpred v tejto oblasti,“ vysvetlila s tým, že viacero vecí v danej oblasti stojí.

    Hádžu to cez palubu

    Poukázala aj na to, že v čase jej šéfovania na rezorte pripravili ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, avšak koaliční partneri ho stopli. A to z dôvodu, že nechcú prelamovať rozhodnutie Ústavného súdu ústavným zákonom a že to nie je v poriadku. Žitňanská tento argument brala, pretože to stálo aj v programovom vyhlásení vlády. Dohodli sa však, že Finančná správa a ministerstvo financií pripraví iný model daného zákona, ktorý by bol na báze dodaňovania.

    „To stojí, zaisťovanie majetku stojí, ochrana svedkov mešká. Keď celý tento balík, ktorý mal byť tento rok prijatý, stojí, tak čo si mám za tým predstaviť? Že to už dnes nie je žiadna priorita tejto vlády, tejto koalície. A to sa mi, samozrejme, nepáči. Po tom všetkom, čo sa tento rok stalo, tomu nerozumiem,“ uviedla s tým, že to značí to, že sa nevylepšujú podmienky na väčšiu efektivitu.

    Podľa nej argument, ktorí prezentujú koaliční partneri na daný zákon, je všeobecný. Dodáva, že práve kvôli nemu upustila od pôvodného návrhu, aby o rozhodnutí o zaistení majetku nerozhodoval súd, ale prokuratúra či policajt, ktorému to prokuratúra odobrila. Nakoniec však rozhodli, že to bude čisto vec súdu.

    „Dokonca v tom vládnom návrhu sme oproti súčasnému stavu pridali aj to, že zaistenie majetku môže byť len na dobu maximálne piatich rokov, čiže sme dali strop, čo dnes vôbec neplatí. To nie je tak, že by sa ministerstvo spravodlivosti týmito obavami bránilo proti zneužitiu. Mám pocit, že tí, ktorí toto hovoria, nepoznajú súčasný stav, pretože podľa mňa súčasný stav vylepšujeme,“ vysvetlila k tomu, že si pripravili aj poistky proti zneužitiu zákona. Podľa nej nie sú už zákony podobného charakteru prioritou terajšej vlády, a preto ich „hádžu cez palubu“.

    Most-Híd: Rozhodnutie akceptujeme

    „Spolupráca v každej koalícii, a tobôž ideologicky takej rôznorodej koalícii, je náročná a má svoje písané a nepísané pravidlá. V ostatnom období názory strany, poslaneckého klubu a pani Žitňanskej na ne sa rozchádzali. Preto jej krok považujeme za prirodzené vyústenie tohto stavu. Jej rozhodnutie rešpektujeme, zároveň jej ďakujeme za spoluprácu,“ uviedol Most-Híd ako reakciu na ohlásený odchod Lucie Žitňanskej zo strany.

    Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Tibor Bastrnák nechcel jej odchod komentovať. „Akceptujem to. Pravdepodobne blízka budúcnosť ukáže, prečo sa to takto stalo,“ dodal.

    Autor: PH/TASR

    - Reklama -