Pálenka áno, tráva nie? Podľa Poliačika sa v dôvodovej správe k zákonu o pálení ovocia používa dvojaký meter

    0
    Martin Poliačik (Autor: TASR)

    V stredu 19. septembra, kedy sa v rozprave prerokovával zákon o výrobe a uvádzaní liehu na trh. V nej poslankyňa Eva Antošová z SNS uviedla, že včelári majú požiadavku, aby sa návrh zaoberal nielen ovocím vypestovaným z domácej pestovateľskej činnosti, ale aj medom z domácej produkcie. Preto predložili k návrhu aj pozmeňujúci zákon, ktorý zahŕňal danú požiadavku. Navrhuje teda, aby si ľudia mohli legálne páliť alkohol aj z vlastného medu pre vlastnú spotrebu.

    Kým niektorí poslanci boli za daný pozmeňovací návrh a uvádzali, že pomôže včelárstvu, ktosi s celým návrhom zákona nebol nadšený. Konkrétne ide o Martina Poliačika. Podľa neho sa pri novele zákona používa dvojaký meter a vysvetlil aj prečo. Dôvodovú správu návrhu zákona o destilátoch zmenil tak, že za slovo alkohol vymenil konope. A to z dôvodu, že chcel danú tému zasadiť do širšieho kontextu.

    „Cieľom navrhovanej úpravy je umožniť súkromné pestovanie a spracovanie vlastnej odrody konope pre vlastnú spotrebu fyzickými osobami výlučne za zákonom presne stanovených podmienok. Na Slovensku rovnako ako i v okolitých krajinách vnímame dlhodobú rastúcu tendenciu spotreby konopných produktov z vlastného pestovania, ktorá je však platnou právnou úpravou postavená mimo zákona. Aktuálne riešenie nemožno považovať za postačujúce, keďže i napriek jednoznačnému zákazu a hrozbe trestného stíhania dochádza k súkromnej výrobe konopných produktov fyzickými osobami v nezanedbateľnom rozsahu. Povedzte mi, v čom klamem,“ pýtal sa Poliačik.

    Alkohol verzus marihuana

    Podľa neho nie je spravodlivé, ak výrobu alkoholu, ktorý radí medzi tvrdé drogy, povolíme pre vlastnú spotrebu, ale trávu nie. Dodáva, že s alkoholom súvisí piaty najväčší počet úmrtí. Pýta sa preto predkladateľov, v akom rozsahu daný zákon zníži ujmu v požívaní alkoholu spotrebiteľovi, jeho rodine a celej spoločnosti. A to mu v dôvodovej správe chýba, pretože podľa neho by sme mali bojovať proti drogám, a nie ich podporovať, pričom alkohol radí medzi najnebezpečnejšiu drogu na Slovensku, spolu s tabakom.

    „Ja chcem žiť vo svete, kde sa zodpovedne rozhodujeme o akejkoľvek omamnej a psychotropnej látke tak, aby si pri jej užívaní, výrobe a spotrebe ľudia ubližovali čo najmenej,“ dodal. Rovnako je podľa neho v rozpore s dôvodovou správou k danému zákonu to, ako sa štát správa k 30 percentám mladých ľudí, ktorí sú konzumentmi marihuany. Dodáva, že podľa štatistík je jasné to, že ani akokoľvek prísny zákon im nezabráni na to, aby si trávu dali.

    „Ja sa teda pýtam, ak z rovnakých východísk sme sa dostali k tomu, že povoľujeme domáce pálenie alkoholu, aby sme tú situáciu napravili, a to sa pritom bavíme o situácii, kde ľudia majú možnosť legálne získať alternatívu, tak prečo zatvárame oči pred vyše 30 % deciek na Slovensku, nechávame ich zatvoriť do basy, necháme im ničiť životy zápismi v trestných registroch, keď na jednej strane pri alkohole a fajnšmekroch urobíme výnimku, otvárame im dvere, umožňujeme im voľnejší život a tým deckám sme ochotní ničiť životy len kvôli tomu, že máme dvojaký meter na najnebezpečnejšiu drogu, ktorú na Slovensku máme, a na marihuanu, ktorú za takú nebezpečnú považujeme,“ dodal na záver.

    Zákon schválili

    Vo štvrtok zákon schválili poslanci 94 hlasmi. Ľudia si budú môcť súkromne vyrábať destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu. Budú však musieť dodržať zákonom presne stanovené podmienky, inak im môže hroziť sankcia. Podľa novely sa bude môcť súkromná výroba destilátu predovšetkým vykonávať iba v maximálnom povolenom objeme 25 litrov na osobu za kalendárny rok. Výroba by sa mohla realizovať výhradne v najviac 100-litrovom destilačnom zariadení. V prípade, že viacero členov spoločnej domácnosti spĺňa definíciu súkromného výrobcu destilátu, uplatní sa obmedzenie maximálne 25 litrov destilátu ročne na celú domácnosť.

    Súkromný výrobca musí okrem iného spĺňať podmienku dovŕšenia potrebného veku, na výrobu bude môcť použiť iba ním dopestované ovocie a vlastné destilačné zariadenie spĺňajúce zákonné podmienky. Vyrobený alkohol sa nesmie predávať alebo akýmkoľvek spôsobom uvádzať na trh. Ministerstvu musí výrobca oznámiť, ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin nepovolenej výroby liehu, alebo bol právoplatne uznaný vinným z niektorého z vymedzených priestupkov.

    Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh zo spoločnej správy výborov. Jednou zo zmien je, že zariadenia na výrobu destilátov budú musieť byť opatrené uzávermi tak, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo odstráneniu. V čase, keď bude chcieť občan vyrábať destilát, bude to musieť v určenej lehote podľa zákona oznámiť colnému úradu, ktorý toto zariadenie odplombuje a následne po ukončení výroby ho opäť zaplombuje. Predkladatelia zákona sa pri tejto zmene inšpirovali Rakúskom. Súkromný výrobca destilátu je povinný oznámiť colnému úradu na príslušnom tlačive napríklad dátum, miesto a čas plánovanej výroby liehu s uvedením druhu ovocia a množstva kvasu alebo množstvo medoviny, z ktorého sa má destilát vyrobiť.

    Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Evy Antošovej (SNS). Ľudia si budú môcť pre vlastnú spotrebu legálne páliť alkohol aj z vlastného medu. Jej návrh počíta aj so zvýšením podmienky veku súkromného výrobcu destilátov na minimálne 21 rokov. Návrh poslankyne rieši aj otázku výmazu výrobcu z evidencie súkromných výrobcov liehu.

    Okrúhlica: Je potrebné znížiť konzumáciu alkoholu

    K schváleniu zákona a rovnako aj k vyjadreniu Martina Poliačika sme oslovili šéfa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Ohrúhlicu. Ten sa vyjadril, že liehoviny a alkohol ako celok považuje za zdraviu škodlivé a najlepšie by bolo, ak by sa podarilo znížiť spotrebu a konzumáciu alkoholu na Slovensku. “V danom návrhu si však myslím, že je to skôr boj o to, kto si za neho pripíše peniaze. Ide o komerčnu vec a nie takú, kde by sa primárne riešilo zdravie ľudí,” povedal. Dodal, že zákony rešpektuje, ale tento nepodporuje v tom zmysle, lebo nepodporuje liehoviny ako celok. Avšak dodáva, že ide o politické rozhodnutia. Podľa neho je nekorektné, ak predajcovia liehovín tvrdia, že pálenie domáceho destilátu je zdraviu škodlivé, pretože to môže vyvolať dojem, že alkohol bežne dostupný v obchodoch nie je škodlivý. Dodal, že najväčší dopad pri liehovinách vidí u tých, ktoré sa predajú, pretože tie spôsobujú najväčšie problémy. “Čo sa týka škodlivosti alkoholu, tak vlastné pálenie problémom nie je. Dennodenne zomrie na cestách množstvo ľudí. Či už chodci, ktorí sú v tom nevinne, alebo šoféri. A to sa nerieši,” uviedol.

    Na vyjadrenie poslanca Poliačika uviedol, že každý má vlastný názor a právo na vyjadrenie, avšak hovorí, že je množstvo aspektov, prečo jednu vec schválili (výrobu destilátov) a druhú nie (marihuanu). “Pri schvaľovaní zákona poslanci nerobia rozhodnutia len na základe zdravotného hľadiska, ale aj ekonomického, sociálneho, spoločenského a tak ďalej. A teda, hľadia aj na dosah daného zákona,” vysvetlil. 

    Zaujímalo nás, či sa dá alkohol a marihuana porovnávať tak, ako to urobil Martin Poliačik. “Áno aj nie. Obidve vyvolávajú závislosť. Kým jedna, teda alkohol, je legálne dostupný a je logické, že máme kvôli nemu viac zdravotných poškodení, tak druhá je nelegálna a smrteľné predávkovanie u nej prakticky neexistuje. Kým však pri alkohole takéto prípady máme a na Slovensku ich máme dosť,” uviedol s tým, že najbezpečnejšie je, ak ľudia abstinujú. 

    Autor: PH/TASR

    - Reklama -