Návštevníci NBS môžu počas DOD vidieť zlatú tehličku v hodnote vyše 411.000 eur

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Po príchode do banky bude na návštevníkov dýchať trocha histórie. Kolegovia z archívu ukážu staré listiny, účtovné knihy, vkladné knižky. Práve toto obvykle najviac zaujíma nielen staršiu generáciu, ale aj malé deti,” povedala Kováčová. Predstavia sa aj pracovníci Múzea mincí a medailí z Kremnice, ktorí počas dňa záujemcom ukážu exponáty práve z tohto banského mesta.

    Návštevníci si okrem panoramatickej vyhliadky z 30. poschodia budovy môžu pozrieť aj rokovacie priestory NBS a vstúpiť do kancelárie guvernéra NBS Jozefa Makúcha. Na vrchu budovy si ľudia môžu pozrieť stánok Európskej centrálnej banky, kde pracovníci informujú o pripravovaných nových 100- a 200-eurových bankovkách. “Už ich máme vystavené, ale v obehu budú až od mája 2019,” poznamenala Kováčová.

    Najmä najmenších každoročne zaujmú simulované ukážky prevozu peňazí, okrem toho môžu nahliadnuť aj do pancierových vozidiel. “NBS pripravila aj workshopy pre deti, ale i dospelých. Kolegovia budú rozprávať o tom, na čo by si mali dať ľudia pozor predtým, ako podpíšu nejakú zmluvu na pôžičku alebo úver,” povedala Kováčová.

    “Štandardne návštevníkov zaujíma vystavená zlatá tehlička. Tento rok sú dve,” povedala Kováčová. Hmotnosť jednej zlatej tehličky, ktorú si počas soboty môžu záujemcovia pozrieť, je 12,46 kilogramu a jej hodnota je viac ako 411.884 eur. Vedľa zlatých tehličiek sú umiestnené bankovky v hodnote päť miliónov eur. 

    NBS počas dňa otvorených dverí ponúka výmenu poškodených eurových bankoviek. “Okrem toho si môžu ľudia vymeniť slovenské koruny za eurá. NBS vymieňa už len slovenské bankovky, nie mince,” dodala Kováčová.

     

    - Reklama -