Príbuzní muža z identikitu sú v šoku. Miro nemôže mať s vraždou nič spoločné, odkazujú. Pochybnosti má aj matka zavraždenej

    0
    Na snímke identikit možného svedka hľadaného v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, (Autor: TASR)

    Muž, ktorý sa v čase vraždy mal pohybovať v okolí domu, kde brutálne popravili mladý pár, je údajne 32-ročný Miroslav zo Spišskej Teplice. Stotožnil ho pre denník Nový Čas bývalý kolega Marek, s ktorým spolu ako robotníci pracovali na stavbe v Trnave. Miroslav po pár týždňoch zo stavby odišiel, údajne žiť do Českej republiky. Pred tým mal však podľa kolegových slov žiť asi rok v podnájme vo Veľkej Mači.

    Podobnosť s identikitom priznáva aj Miroslavova suseda z rodnej dediny. „Videla som ho v novinách. Hneď mi pripomínal Mira, ale nepripisovala som tomu vážnosť. Doteraz sa mi nechce veriť, že by to bol on,“ hovorí suseda. Podľa nej Miroslava v dedine už dávnejšie nevideli. 

    Zosnulí Ján Kuciak a Martina Kušnírová Zdroj: TASR

    Príbuzní mladého muža sú v šoku. „Čo to hovoríte?! On žil vo Veľkej Mači? To nemôže byť pravda. Miro nemôže mať s vraždou nič spoločné,“ vyhlásila jeho sesternica. Spojitosť svojho vnuka s vraždou spochybňuje aj Mirova babka. „Počujem to od vás prvýkrát. To nemôže byť pravda. Ten chlapec bol vždy dobručký, ani pobiť sa nedokázal,“ prízvukuje.

    „Na Mira sa mi to nepodobá, sú tam iné črty tváre. Ktovie, ako to všetko bolo. Možno ho chce niekto do toho zatiahnuť,“ hovorí na margo zverejneného identikitu. Zároveň však priznáva, že ani ona vnuka už dlhší čas nevidela. 

    O tom, že práve Miroslav by mal byť dôležitý svedok pri vyšetrovaní vraždy, pochybuje aj matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. „Keby chcel niekto vraždiť, tak určite to neurobí v tej istej obci, kde býva a kde ho poznajú,” myslí si. „Takže teraz len čakám, čo bude ďalej. Možno sa iba podobá na vraha alebo svedka. Ale ak v obci býval, tak je jasné, že ho tam videli,”dodáva. „Akurát ma zaráža, prečo s tým prišli až teraz, po siedmich mesiacoch? Prečo toto nevypuklo skôr, keď ten človek býval vo Veľkej Mači,“ pýta sa. Že by bol Miroslav vrahom považuje za nereálne.

    Prokuratúra zatiaľ identitu muža ani stav vyšetrovania nekomentuje. Podľa informácií od rodiny by mal Miroslav v súčasnosti žiť v Ostrave, kde po ňom už údajne pátra aj polícia.

    Matka nebohej Martiny Kušnírovej Zlatica Zdroj: TASR

    Televízia Markíza vo svetle týchto informácií kontaktovala aj Národnú centrálu proti organizovanému zločinu v Česku. „Náš útvar (NCOZ) spolupracuje so slovenskými kolegami (NAKA), no vzhľadom na to, že trestné konanie vedie Slovenská republika, nie sme oprávnení poskytovať akékoľvek informácie,“ povedal pre TV Markíza Jaroslav Ibehe z NCOZ.

    Bývalý šéf českých vojenských tajných pre cas.sk uviedol, že pre Slováka, ak by sa chcel skryť, by bola Česká republika dobrá voľba. Pre Slováka je plusom už len to, že nebude nijako vyčnievať,“ vysvetlil.

    Pri identikite nesmieme zabúdať, že to nie je DNA, komentuje pre pluska.sk bývalý vyšetrovateľ Matej Snopko. ,,Pri zverejnení takéhoto kresleného portrétu je dôležité, za akých podmienok svedok videl podozrivú osobu, či bola tma, svetlo, ale aj to, aký dlhý čas od tohto vnemu ubehol,“ objasňuje. ,Je to iba typologický dojem, ktorý ukazuje, aký typ páchateľa treba hľadať, nie DNA,“ zhrnul. 

    - Reklama -