Minister spravodlivosti Gál bude aj naďalej presadzovať svoj návrh na zmenu voľby ústavných sudcov

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    “Aj naďalej ho budem presadzovať a preferovať pred inými návrhmi ako najvhodnejší kompromis, ktorý zabezpečí prísnejšie kritériá a vyššiu legitimitu pre volených kandidátov. Je nepochybné, že práve návrh rezortu spravodlivosti je najlepším variantom, ktorý podstatne sprísni kritériá voľby a zároveň pri nej posilní aj kompetencie prezidenta,” uviedol minister. Je podľa neho na poslancoch, ako zodpovedne sa k veci postavia.

    Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného (ÚS) SR sú v druhom čítaní. Poslanci môžu prichádzať so zmenami, ktoré by do noviel chceli zapracovať. Gál v materiáli deklaruje, že chce skvalitniť proces výberu kandidátov na ústavných sudcov. Dosiahnuť to chce sprísnením kvalifikačných predpokladov na ich vymenovanie. 

    Predpoklady na výkon funkcie ústavného sudcu majú byť definované iba v Ústave SR. Návrh hovorí o minimálnom veku 45 rokov, bezúhonnosti, 15-ročnej právnickej praxi. Od kandidáta sa má vyžadovať, aby bol uznávaná osobnosť v oblasti práva a doterajším životom aby dával záruku, že bude rozhodovať nezaujato, nestranne a čestne. Má sa tiež zvýšiť kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov. 

    Novela Ústavy SR má riešiť aj otázku odchodu sudcov do dôchodku, keď zavedie zánik funkcie sudcu všeobecného súdu pri dosiahnutí vekovej hranice 70 rokov. 

    Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov poslancov, teda ústavnú väčšinu. Koalícia tak bude potrebovať aj hlasy opozície. Diskusie budú prebiehať aj najbližší mesiac, o zmenách by mal parlament rozhodovať na októbrovej schôdzi.

    Smer-SD už avizoval návrh, ktorým by chcel ministrom navrhnuté zmeny ešte upraviť. Spomínal možnosť, že by parlament volil priamo ústavných sudcov ústavnou väčšinou (90 hlasov), a nie kandidátov ako v súčasnosti. Podľa aktuálnych pravidiel parlament volí kandidátov, predkladá ich prezidentovi SR a ten z nich menuje tých, ktorých vyberie.

    Predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár už povedal, že klube Mosta-Híd takýto návrh neprejde. Problém s návrhom Smeru-SD má aj opozícia a prezident Andrej Kiska.

     

    - Reklama -