Merkelová má ďalší problém. Ide o zbrane

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Ako píše magazín Spiegel, embargo na vývoz zbraní je jednou z kľúčových súčastí koaličnej dohody, ktoré sa týkajú zahraničnej politiky. Teraz však vychádza na svetlo, že v posledných dňoch boli oficiálne schválené dodávky zbraní do Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Jordánska. Pritom všetky tri uvedené krajiny sú do vojny priamo zapojené a Saudská Arábia je hlavným iniciátorom bombardovania územia spravovaného jemenskou vládou. Nemecký magazín píše, že tým došlo k vážnemu spochybneniu koaličnej dohody.

    Podľa informácií z nemeckých médií ide o rozsiahle zákazky v rozmedzí miliónov eur. „Konkrétne Saudská Arábia by mala dostať štyri delostrelecké polohovacie systémy pre obrnené vozy. Spojené arabské emiráty potom majú dostať bojové hlavice a raketové zameriavače pre svoje vojnové lode. Jordánsko obdrží 365 protitankových striel,“ píše Spiegel s tým, že zverejnenie dohody sa stalo terčom kritiky zo strany opozičných Zelených.

    „Ide o jasné porušenie koaličnej dohody. Všetky zainteresované strany prisľúbili, že zbrane do krajín zapojených do konfliktu v Jemene dodávať nebudú. Ako sa však ukazuje, išlo len o prázdne slová. Považujeme vývoz zbraní do Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Jordánska za krajne nezodpovedný. Fakticky tak nemecká vláda nesie priamu zodpovednosť za utrpenie jemenského ľudu a zmarené ľudské životy,“ uviedol stranícky expert Tobias Lindner.

    Otázka embarga na zbrane bola jedným z mnohých sporných momentov, keď stáli CDU/CSU proti SPD. Kresťanskí demokrati spoločne s CSU zohľadňovali potreby nemeckého priemyslu. Teraz spolková vláda tvrdí, že minimálne dodávkam zbraní do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov sa fakticky nedalo zabrániť. „Ide o časti zbrojných systémov, kde Nemecko dodáva komponenty. Tieto systémy by navyše nemali byť použité v Jemene,“ uviedla vláda.

    Vláda tak porušenie koaličnej dohody háji tým, že pri nedodaní zbraní by nemecké spoločnosti čelili vysokým pokutám, ktoré by následne musela hradiť vláda, a teda daňoví poplatníci. „Nemecká vláda navyše aj napriek čiastočnej kritike v oblasti ľudských práv považuje konkrétne Saudskú Arábiu za blízkeho spojenca v boji proti terorizmu,“ uzatvára Spiegel.

    - Reklama -