Číž: Pre Smer-SD nemôže byť lepšia správa ako vypátranie vrahov Kuciaka

    0
    Miroslav Číž (Autor: TASR)

    „Nestrannému pozorovateľovi musí byť úplne jasné, že ak niekomu vražda novinára Kuciaka (politicky) uškodila, bola to moja strana. Vražda zásadným spôsobom ovplyvnila politický priestor, k výmene predsedu vlády došlo aj v dôsledku tejto súvislosti. Takže akákoľvek správa, že sa to podarí vyšetriť, je pre nás pozitívna,“ povedal Číž. 

    Dodal, že ministri vnútra za Smer-SD od začiatku robili všetko preto, aby reálne pomohli orgánom činným v trestnom konaní pri objasňovaní prípadu. „Minister vnútra okamžite požiadal medzinárodné orgány, súčasťou vyšetrovacieho tímu sú už niekoľko mesiacov ľudia z medzinárodného vyšetrovacieho prostredia. Je úzka spolupráca s rôznymi stranami, kde boli naznačené indície, je veľmi úzka spolupráca aj s Talianmi kvôli potenciálnemu pôsobeniu talianskej mafie na Slovensku,“ zdôraznil Číž. 

    Zároveň ale konštatoval, že sa vražda veľmi rýchlo spolitizovala. „V každom prípade sa táto vražda stala súčasťou veľmi zásadného politického zápasu,“ dodal podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD.

    Nemyslí si, že vyšetrovaniu pomohol občiansky tlak. Naopak, očakáva, že ak by sa aj podarilo kauzu dvojnásobnej vraždy úplne vyriešiť, na protestoch ju nahradia iné témy. „Či protesty, ktoré vznikli, sú spontánne alebo sú súčasťou širšieho a nejakým spôsobom riadeného procesu, k tomu predbieha diskusia v rámci celého Slovenska. Ja osobne patrím k tým, ktorí si myslia, že ide o riadený a sprostredkovaný proces. Totiž je tam celý rad PR aktivít, ktoré sú viditeľné,“ tvrdí Číž.

    Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

    - Reklama -