Ukrajinskí tajní začali vyšetrovať vydávanie maďarských pasov v Zakarpatsku

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    “Trestné konanie sa začalo,” potvrdil Lucenko. Spresnil, že ak sa vyšetrovaním preukáže porušenie zákona, vinníci sa budú musieť zodpovedať – bez ohľadu na to, či ide o štátnych úradníkov alebo radových občanov. Lucenko dodal, že vinníkom hrozí “odobratie ukrajinského občianstva”. 

    Videá s etnickými Maďarmi, ako v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny skladajú maďarský štátny sľub, sa objavili na ukrajinských webových stránkach 19. septembra.

    Ako sa neskôr ukázalo, videá na internete zverejnil zamestnanec štátnej pohraničnej služby Ukrajiny, ktorý bol tiež medzi novými držiteľmi maďarských pasov.

    Kauzu vydávania maďarských pasov na Ukrajine nastolil v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, keď sa v New Yorku stretol so svojím maďarským kolegom Péterom Szijjártóom. K dohode v tejto záležitosti však nedospeli. Klimkin pri hodnotení výsledkov schôdzky uviedol, že maďarský konzul v ukrajinskom Berehove (Beregszász) bude vyhostený, aj nebude súhlasiť, že Ukrajinu opustí sám.  

    Súčasná ukrajinská legislatíva neuznáva dvojaké občianstvo. Mnohí predstavitelia národnostných menšín, ktorí žijú na západe Ukrajiny, však v posledných rokoch žiadajú o pasy iných krajín radšej ako o ukrajinské. Podľa oficiálnych údajov len v Zakarpatskej oblasti bolo doteraz už vydaných viac ako 100.000 maďarských pasov.

    - Reklama -