Zverejnenie identikitu bolo dobrým strategickým ťahom. Malo to pomôcť upokojiť skutočných podozrivých, tvrdí Bránik

    0
    Radovan Bránik (Autor: Reprofoto:Tablet TV)

    Povedal to v rozhovore pre hntelevizia.sk. Podľa neho je naivné si myslieť, že by vraždu takého typu robil z dôvodu vlastného motívu. „Myslím si, že zverejnenie identikitu osoby prokuratúrou bolo dobrým strategickým ťahom. Považujem ju za absolútne legitímnu, orgány činné v trestnom konaní niekedy zverejnia určitú formu dezinformácie alebo odvedenia pozornosti. Malo to pomôcť upokojiť skutočných podozrivých,“ uviedol. Dodáva, že tak mohli vyšetrovatelia a policajti spraviť moment prekvapenia v Kolárove.

    Rovnako môže podľa neho existovať viacero dôvodov, prečo neodišli do zahraničia, ako si ľudia v prvom momente mysleli. Tie nemenoval. Existuje ale ešte jedna dôležitá vec, ktorá môže ovplyvniť celý nasledujúci priebeh. „A teda to, ako sa rozhodne sudca. Či ich teda pustia po uplynutí zákonných 48 hodín vo vyšetrovacej väzbe, alebo vznesie obvinenie a pre podozrivých sa tak prípad stane vážny,“ vysvetlil.

    Dodal, že ľudia, ktorých polícia zadržala, nemali dôvod zavraždiť Kuciaka a tým pádom je jasné, že ide o čin na objednávku. Podľa Bránika je však potrebné zdôrazniť, že stále ide iba o podozrivých, a aj u nich musí byť dodržaná formulka ´in dubio pro reo´, pričom sa v prípade dokázania viny podozrivých vyšetrovateľom podarilo nájsť najnižší level prípadu. A teda tých, ktorí ho zavraždili, ale nevie sa, kto si danú vraždu objednal. Myslí si, že je možné, aby sa našiel, ale treba nechať orgány činné v trestnom konaní a súdy robiť si svoju prácu.

    Pravda či zlá stopa?

    To, že vyšetrovatelia pracujú s dvomi verziami, považuje za pravdu. A to z dôvodu, že to tvrdí aj Daniel Lipšic. „Nemyslím si, že by sa advokát podieľal na dezinformáciách, ktorý v prípade orgánov činných v trestnom konaní považujem za legitímny nástroj. Ale pokiaľ nie je známy páchateľ alebo objednávateľ, tak sa zo dňa na deň môžu objaviť nové verzie a teórie,“ povedal.

    Uviedol, že napriek zlým skúsenostiam s orgánmi činnými v trestnom konaní sa nechce pridať k tým, ktorí tvrdia, že celé vyšetrovanie trvá dlho. „Vražda bola objednaná, pripravená a zabezpečená veľmi kvalitne s pravdepodobnou účasťou niektorých osôb, ktoré majú napojenie na bezpečnostné zložky. Tým pádom by mohli vynášať informácie.“

    Podľa Bránika je potrebné, aby ľudia boli opatrní s odsúdením zatknutých osôb, aj keď všetko napovedá, že ide o skutočných páchateľov.

    - Reklama -