V Afganistane pristálo ďalšie lietadlo s odmietnutými azylantmi z Nemecka

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Na palube stroja, ktorý vyštartoval z nemeckého Mníchova, sa nachádzalo menej než 20 Afgancov a na medzinárodnom letisku v Kábule pristál zhruba o 05.30 h SELČ.

    Ide v poradí o sedemnástu deportáciu Afgancov z Nemecka od decembra 2016. Dovedna tak prostredníctvom takýchto letov deportovali z Nemecka do Afganistanu 366 mužov.

    Deportácie sú považované za kontroverzné, pripomína DPA. Ich kritici tvrdia, že Afganistan je v dôsledku útokov radikálneho hnutia Taliban a militantov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) stále príliš nebezpečnou krajinou.

    V júli tohto roka spáchal jeden z deportovaných Afgancov po návrate do vlasti samovraždu. Dvadsaťtriročný muž žil v Nemecku osem rokov, keď ho poslali späť do Kábulu.

    Zdroje z prostredia afganskej armády uvádzajú, že útoky a potýčky s militantmi si denne vyžiadajú životy zhruba 35 príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek.

    Počet civilistov, ktorí prišli o život v dôsledku konfliktu v Afganistane, v prvej polovici tohto roka stúpol na rekordných 1692. Vyplýva to zo správy Organizácie Spojených národov (OSN), ktorú zverejnili v júli.

     

     

     

    - Reklama -