Jeden zo zatknutých za vraždu Kuciaka podnikal v Českej republike. Firmy tam nedodržiavali zákon

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Pre vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej uvalil súd väzbu na štyroch ľudí. Podľa prokuratúry ide o strelca, objednávateľa, sprostredkovateľa a pomocníka. Z objednávky vraždy policajti obvinili Alenu Zsuzsovú, strelcom mal byť Tomáš Szabó, vodičom Miroslav Marček. Zoltán Andruskó mal byť potom sprostredkovateľom hroznej zákazky. Kto zadal zákazku objednávateľke Zsuzsovej, polícia zatiaľ nevie. Ani to, odkiaľ mala žena vziať spomínaných 70-tisíc eur.

    Špeciálny prokurátor, ktorý nechcel uviesť svoje meno, potvrdil, že Zoltán Andruskó začal spolupracovať s políciou. „Rozhodol sa akceptovať situáciu, v ktorej sa ocitol, a bol ústretovejší. Detaily hovoriť nebudem, je to stále predmetom vyšetrovania,“ uviedol prokurátor. Niektorí zo štvorice obvinených boli pritom v minulosti odsúdení za iné trestné činy. Zoltán Andruskó je tak na Slovensku stíhaný aj pre inú trestnú činnosť – čelí obvineniu aj pre neodvedené dane a poistné. Informovala o tom novinárka Júlia Mikolášiková na svojom blogu na serveri Sme.sk. Informácie, že Zoltán Andruskó je stíhaný, pochádzajú z justičného zdroja. Ide o kauzu, ktorú rieši polícia v Bratislave a spoluobvinený je v nej aj ďalší muž. Spôsobená škoda má presahovať 130-tisíc eur. Ak súdy Andruskóovi dokážu vinu, hrozí mu za tento čin až 12 rokov. Po obvinení z vraždy, respektíve napomáhaní pri nej, mu však môže hroziť aj doživotie.

    Nerešpektoval zákon

    Zoltán Andruskó pôsobil v minulosti ako podnikateľ aj v Českej republike. Aj tu panujú vo veci firiem, v ktorých pôsobil, pochybnosti o napĺňaní litery zákona. Od novembra 2010 do marca 2014 bol Andruskó konateľom spoločnosti s ručením obmedzeným Allotex Trade v Brne. Firma sa zaoberala prenájmom nehnuteľností, bytov a nebytových priestorov a „výrobou, obchodom a službami neuvedenými v prílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, teda takzvanou voľnou živnosťou. Andruskó bol v uvedenom čase zároveň jediným spoločníkom opisovanej brnenskej eseročky. Teraz firma patrí Györgymu Szibigovi z maďarského Vacova. Spoločnosť nemá v internetovej zbierke listín zverejnenú ani jedinú účtovnú uzávierku, hoci jej to ukladá zákon. Účtovné jednotky, firmy, ktoré sa zapisujú do obchodného registra, sú totiž povinné zverejniť v zbierke listín účtovnú závierku alebo prehľad o majetku a záväzkoch a výročnú správu. Ak firma neuloží účtovnú závierku do zbierky listín, dopúšťa sa správneho deliktu, za ktorý možno uložiť pokutu až do troch percent hodnoty aktív účtovnej jednotky.

    Identická je situácia aj v prípade druhej firmy, v ktorej sprostredkovateľ vraždy Jána Kuciaka pôsobil. Ide o ďalšiu eseročku Royal Brand Company z Olomouca. Andruskó v nej pôsobil od februára 2014 do septembra 2016, opäť ako konateľ a stopercentný spoločník. Na jeseň 2016 firmu prevzal Ludovic Varga z Marghity v Rumunsku. Spoločnosť sa opäť zaoberala výrobou, obchodom a službami neuvedenými v prílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Aj tu sa opakuje situácia z predchádzajúceho firemného pôsobiska Zoltána Andruskóa, spoločnosť nemá v internetovej zbierke listín zverejnenú ani jedinú účtovnú uzávierku, hoci jej to ukladá zákon. Či s bývalými Andruskóovými spoločnosťami prebiehajú pre chýbajúce podklady správne konania, nie je možné z českého obchodného registra zistiť.

    Výcvik elitných žoldnierov

    Ďalšie zásadné informácie sa objavujú aj o vykonávateľovi vraždy, podľa polície, Tomášovi Szabóovi z Kolárova. Zatknutý Szabó má na svojom facebookovom účte fotografiu z kurzu Európskej bezpečnostnej akadémie, ktorá má výcvikové centrum v Poľsku. Akadémia poskytuje dvojtýždňový intenzívny výcvik ochrany VIP osôb, ktorý zahŕňa používanie pištole a poloautomatickej zbrane, napísal Denník N. Szabó tiež na svojom facebookovom profile pózuje s puškou na zámorskej lodi. Jeden čas sa mal totiž živiť ako ochranka lodí pred somálskymi pirátmi. Tomáš Szabó bol predtým deväť rokov policajtom v Komárne, podľa médií ho však nadriadení degradovali z vyšetrovateľa na radového pochôdzkara.

    Ľudia z Kolárova o Tomášovi Szabóovi hovoria ako o mužovi, ktorý „vedel riešiť problémy“. Sám sa predvádzal so zbraňami, chválil sa tým, že cvičil bodyguardov, ktorí nemali najlepšiu povesť. Podľa informácií denníka Nový čas patril medzi podozrivých z vraždy miestneho podnikateľa z roku 2016. „K tragédii, ktorá znepokojila miestnych, došlo v jednom z domov na Mierovej ulici. Nehybné telo podnikateľa Petra M. (40) z Kolárova našla v piatok skoro ráno jeho sestra, ktorej nedvíhal telefón.“ Podľa informácií servera Čas.sk, ktorý túto informáciu zverejnil na sklonku roku 2016, podnikateľa strelili do kolena a potom do hlavy. „Podnikal v doprave. Vozil ľudí do Maďarska, kde mal tiež obchody. Ľudia hovoria, že mal aj iné aktivity a že požičiaval peniaze,“ povedala serveru Čas.sk suseda zavraždeného muža. Prípad, podobne ako vraždu novinára Jána Kuciaka, vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažnú úkladnú vraždu.

    Podľa obyvateľov Kolárova pracoval Tomáš Szabó aj ako bezpečnostný profesionál na voľnej nohe. A podľa miestnych bol údajne v kontakte s podsvetím operujúcim okolo neďalekých miest Dunajská Streda a Veľký Meder.

    Na Európskej bezpečnostnej akadémii, ktorá má výcvikové centrum v Poľsku, na ktorej sa Tomáš Szabó školil, sa školili podľa poľského servera Wiadomości aj bodyguardi líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. „Bývalí členovia poľských špeciálnych síl cvičili bodyguardov Muammara Kaddáfího. K elitným vojakom líbyjského diktátora, ktorí prešli na stranu povstalcov, dorazil do Tripolisu reportér TVP Info. Po návrate do krajiny našiel tiež vojenských inštruktorov, ktorí pracovali v Líbyi. Do tejto skupiny patril bývalý poľský šampión v taekwonde a doktor sociológie Andrzej Bryl a bývalý vedúci bojového tímu GROM – Jacek Kowalik,“ napísal server. GROM je poľská jednotka určená na podnikanie špeciálnych operácií, úderných akcií a protiteroristických operácií. Bezpečnostní experti GROM porovnávajú kvalitou s americkou 1st Special Forces Operational Detachment – Delta (tzv. Delta Force), Navy Seals, britskou Special Air Service (SAS) alebo izraelskou Sayeret Matkal. Je teda zrejmé, že výcvik v rámci Európskej bezpečnostnej akadémie nie je určený pre žiadne „citlivky“.

    Absolvent kurzu Európskej bezpečnostnej akadémie Tomáš Szabó sa podľa svojho facebokového profilu venoval niekoľkým druhom bojových umení, karate alebo džiu-džitsu. Investigatívny web Bellingcat pred časom upozornil, že Európskou bezpečnostnou agentúrou sa v minulosti nechali cvičiť aj bojovníci ukrajinského ultrapravicového práporu Azov. Ten bojuje na východe Ukrajiny proti tamojším separatistom podporovaným z Ruska.

    Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zavraždil evidentne nájomný zabijak v obci Veľká Mača v piatok večer 23. februára 2018. Polícia ich telá objavila až v nedeľu, keď ich začala hľadať rodina. Matka Martiny Kušnírovej vtedy povedala, že obaja mali byť na náboženskej náuke, pretože v máji plánovali svadbu, a preto ich rodina nehľadala skôr. Kuciaka vrah usmrtil dvoma ranami do hrude, Kušnírovú potom strelou do hlavy. Strelec použil pištoľ kalibru deväť milimetrov. Po vražde sa po celom Slovensku konali veľké protesty, kde desaťtisíce ľudí žiadali pád vlády. Pre protesty nakoniec vláda predsedu hnutia Smer Roberta Fica padla a nahradil ho stranícky kolega Peter Pellegrini.

    autor: Jaroslav Šťastný

    - Reklama -