Ľud Iránu prežíva kvôli Amerike a ekonomickým problémom ťažké časy, uviedol Chameneí

    0
    Iránsky ajatolláh Alí Chameneí (Autor: SITA/AP)

    Chameneí to povedal pred vodcami elitných iránskych revolučných gárd a milícií Basídž, pričom jeho prejav odvysielala iránska štátna televízia.

    “Situácia tohto národa, tohto regiónu i (celého) sveta je ťažká – a platí to predovšetkým pre nás, ľud Iránu,” uviedol najvyšší iránsky duchovný vodca. 

    “Ťažká z toho hľadiska, že na jednej strane tu máme vykrikovanie spupných mocností a politikov imperialistickej Ameriky… a na strane druhej ekonomické problémy (nášho) národa a neľahké živobytie veľkej časti chudobných ľudí v tejto krajine,” vyhlásil Chameneí. 

    “Irán uštedrí Amerike facku, porazí sankcie a tak nad ňou zvíťazí,” dodal.

    Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa vystupňovalo po tom, čo americký prezident Donald Trump tento rok v máji odstúpil od kľúčovej jadrovej dohody s islamskou republikou a opätovne uvalil na Teherán sankcie.

    Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nariadil v stredu Spojeným štátom, aby dočasne zrušili sankcie na Irán, ktoré sa týkajú humanitárneho tovaru a civilného letectva. Sudcovia ICJ tak prisúdili víťazstvo v spore Teheránu, ktorý tvrdil, že sankcie porušujú podmienky iránsko-americkej zmluvy o priateľstve z roku 1955.

    Iránska vláda rozhodnutie najvyššieho súdu OSN privítala.

     

    - Reklama -