Holandsko vraj prekazilo ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Haagu zverejnilo holandské ministerstvo obrany fotografie pasov štyroch ruských agentov, ktorí 10. apríla prileteli z Moskvy na amsterdamské medzinárodné letisko Schiphol. Pasy boli vystavené na mená Jevgenij Serebriakov, Oleg Sotnikov, Alexej Minin a Alexej Morenec.

    Všetci štyria sa následne stretli s predstaviteľom ruskej ambasády v Holandsku a prenajali si auto, ktorým sa presunuli do blízkosti sídla OPCW v Haagu na “prieskumnú misiu”. Ich vozidlo bolo v okolí sídla OPCW viackrát videné. Holandské úrady na tlačovej konferencii zverejnili aj fotografie tohto auta, ako aj wi-fi antény a technického vybavenia nájdeného v jeho batožinovom priestore. Útok chceli uskutočniť 13. apríla. Holandská tajná služba ich však zadržala a okamžite boli všetci štyria vyhostení z krajiny. Agenti mali pri sebe hotovosť vo výške 20.000 eur.

    Britský veľvyslanec v Holandsku Peter Wilson na tej istej tlačovej konferencii uviedol, že ruskí hackeri sa pokúsili narušiť aj vyšetrovanie zostrelenia dopravného lietadla malajzijských aerolínií na linke MH17 nad východnou Ukrajinou v lete 2014, z ktorého Holandsko obviňuje Rusko. “O záujme ruských spravodajských služieb o toto vyšetrovanie vieme a prijali sme príslušné opatrenia. Sme v stave najvyššej pohotovosti,” povedala holandská ministerka obrany Ank Bijleveldová.

    Britský minister obrany Gavin Williamson predtým na tlačovej konferencii v Bruseli označil ruské globálne hackerské útoky za dielo “párijský štátu”. Jeho vyhlásenie prišlo po tom, čo Británia a Austrália označili ruskú vojenskú rozviedku GRU za strojcu vlny globálnych kybernetických útokov. Britské centrum pre kybernetickú bezpečnosť uviedlo, že za najnovšími štyrmi, ako aj predchádzajúcimi kybernetickými útokmi v Británii stojí práve GRU.

    Británia ruskú vojenskú rozviedku obviňuje aj z marcového útoku na ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju nervovoparalytickou bojovou látkou novičok.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia z globálnych hackerských útokov za nepodložené a vyhlásilo ich za súčasť dezinformačnej kampane namierenej proti Rusku.

    - Reklama -