Konflikt medzi Kyjevom a Budapešťou pokračuje. Vyhostený konzul pozná svoje nove pôsobisko

    0
    Maďarský parlament v Budapešti. (Autor: TASR)

    Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin sa prednedávnom vyjadril, že z Maďarska vyhostený ukrajinský diplomat bude vyslaný do západoukrajinského mesta Užhorod, pretože “miestne zastúpenie ministerstva zahraničných vecí potrebuje posily”.

    Príčinou nového vyostrenia vzťahov medzi Kyjevom a Budapešťou sa stal videozáznam nasnímaný na maďarskom konzuláte v Berehove, ktorý zachytáva, ako tamojší konzul miestnym obyvateľom maďarskej národnosti slávnostne odovzdáva maďarské pasy. Maďarskí úradníci pritom miestnym radili, aby maďarské pasy pred ukrajinskými úradmi tajili.

    Ukrajina minulý štvrtok vyhlásila maďarského konzula v Berehove za nežiaducu osobu a požiadala ho, aby do 72 hodín opustil územie Ukrajiny. V odpovedi na tento krok Kyjeva sa Maďarsko rozhodlo vyhostiť ukrajinského konzula pôsobiaceho v Budapešti.

    Súčasná ukrajinská legislatíva neuznáva dvojaké občianstvo. Mnohí predstavitelia národnostných menšín, ktorí žijú na západe Ukrajiny, však v posledných rokoch žiadajú o pasy iných krajín radšej ako o ukrajinské. Podľa oficiálnych údajov len v Zakarpatskej oblasti bolo doteraz už vydaných viac ako 100.000 maďarských pasov.

    - Reklama -