Hlasujúci Rumuni podporili novú definíciu manželstva, plebiscit je však neplatný

    0
    Rumunská metropola Bukurešť (Autor: Facebook, Bucharest)

    ÚVK v pondelok po sčítaní takmer všetkých odovzdaných hlasov uviedla, že 91,61 percenta zúčastnených voličov podporilo zmenu ústavného článku, ktorým sa mala spresniť súčasná definícia manželstva ako zväzku manželov. 

    K zmene ústavy však nedôjde, pretože referendum je kvôli nízkej účasti neplatné. Svoje právo voliť totiž využilo len 20,41 percenta voličov. Požadované kvórum bolo najmenej 30 percent zúčastnených voličov.

    Skupina Accept, bojujúca za práva homosexuálov, považuje výsledok hlasovania a postoj väčšiny voličov za dôkaz, že občania “si želajú Rumunsko založené na demokratických hodnotách”. 

    Správy o neplatnosti referenda medzičasom privítali aj ďalší aktivisti za práva LGBT komunity. 

    Súčasné znenie rumunskej ústavy je v otázke manželstva rodovo neutrálne a definuje ho len ako zväzok medzi dvoma “manželmi”. Konzervatívni aktivisti však žiadali novelu ústavy, ktorá by manželstvo jednoznačne definovala ako “zväzok muža a ženy”.

    Uskutočnenie referenda odobril začiatkom septembra rumunský Senát na základe petície, ktorú podpísali tri milióny Rumunov. Plebiscit iniciovalo združenie Koalícia pre rodinu a iné subjekty blízke pravoslávnej cirkvi.

    Vypísanie referenda o tejto otázke však kritizovala liberálna časť rumunskej spoločnosti a nesúhlas sa ozýval i zo zahraničia. Plebiscit odsudzovali najmä aktivisti lobujúci za rovnaké práva pre homosexuálne páry. 

    V prípade, že by bolo referendum platné a predmetná novela by bola schválená, de facto by sa tým do budúcnosti zabránilo uzatváraniu manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Súčasná rumunská legislatíva takéto manželské zväzky neumožňuje. 

    Podľa organizácie Amnesty International by Rumunsko týmto spôsobom porušilo medzinárodné normy v oblasti ľudských práv a zaviedlo homofóbnu diskrimináciu.

    - Reklama -