Danka mrzí, že protiruské sankcie zabránili eurázijskému samitu v Bratislave

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Je mi neskutočne ľúto, že sa mi nepodarilo tento samit priniesť do Bratislavy kvôli sankciám, ktoré sú, myslím si, úplne zbytočné,” uviedol Danko.

    Hlavnými iniciátormi eurázijských parlamentných samitov sú Rusko a Južná Kórea, kde sa tieto stretnutia konali v predchádzajúcich dvoch rokoch.

    Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa uvažovalo, že by sa samit mohol uskutočniť v Bratislave. Šéf dolnej komory ruského parlamentu sa však nachádza na sankčnom zozname EÚ, a tak by ako jeden z kľúčových predstaviteľov projektu do Bratislavy nemohol pricestovať. Samit napokon zorganizovali v Turecku, na ktoré sa sankčný režim EÚ nevzťahuje.

    “Verím, že spoločne sa ešte dožijeme času, keď tento euroázijský samit budeme hostiť v Bratislave,” dodal Danko. Volodin podľa vlastných slov tiež dúfa, že v budúcnosti sa podarí zorganizovať eurázijský parlamentný samit v Bratislave. V tejto súvislosti zdôraznil, že Rusko a Slovensko pracujú v rozvíjaní vzťahov na parlamentnej úrovni “veľmi efektívne” a je to podľa neho na osoh oboch krajín.

    “Myslím si, že keď sa budeme častejšie stretávať a rozprávať o problémoch, nastane čas, keď budeme môcť zabezpečiť, aby sa zasadnutie predsedov parlamentov uskutočnilo v Bratislave, a budeme môcť hovoriť o otázkach, ktoré sú dôležité pre občanov Slovenska,” povedal Volodin, ktorý sa s Dankom v pondelok stretol na oficiálnej úrovni už štvrtýkrát.

    “Máme veľa spoločného, sme slovanské národy a naše vzťahy môžeme vrátiť na úroveň, na akej boli v minulosti,” dodal šéf ruskej Štátnej dumy.

    Samit v Antalyi slávnostne otvárajú v pondelok, pričom hlavné diskusie sa rozbehnú v utorok (9.10.). “Naozaj jedinou cestou pre svetové veľmoci je dialóg, aký bude zaznievať aj na zajtrajšom rokovaní,” povedal Danko.

    Projekt eurázijských parlamentných samitov má za cieľ zintenzívniť obchod a ekonomickú spoluprácu medzi európskymi a ázijskými krajinami. Ďalšími ťažiskovými témami, o ktorých sa bude diskutovať aj v Antalyi, sú ochrana životného prostredia a trvalo udržateľný rozvoj.

     

     

    - Reklama -