Trump obviňuje Peking z neférových obchodných praktík

    0
    Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po rokovaní vo fínskej metropole Helsinki (Autor: TASR)

    Trump obviňuje Peking z neférových obchodných praktík vrátane núteného transferu technológií a krádeže duševného vlastníctva. Doteraz uvalil clá na čínske tovary v hodnote asi 250 miliárd USD (216 miliárd eur), čo predstavuje približne polovicu objemu čínskych tovarov dovážaných do USA.

    Ako ukázali posledné údaje z konca septembra, produkcia čínskeho výrobného sektora sa znížila, čo môže signalizovať, že clá začínajú mať negatívny vplyv na ekonomiku.

    “Ich ekonomika sa výrazne spomalila a môžem urobiť ešte oveľa viac, ak to budem chcieť urobiť,” povedal Trump v rozhovore pre Fox News. “Nechcem to urobiť, ale musia prísť k rokovaciemu stolu.”

    Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching budú mať príležitosť diskutovať koncom novembra počas samitu lídrov skupiny G20 v Buenos Aires. Biely dom sa podľa Wall Street Journalu (WSJ) snaží o to, aby sa stretnutie uskutočnilo. Minister financií Steven Mnuchin a hlavný poradca Bieleho domu pre ekonomické záležitosti Larry Kudlow chcú zmierniť napätie v obchodnom konflikte medzi Washingtonom a Pekingom, tvrdí WSJ.

     

    - Reklama -