Portugalsko: Minister obrany odstúpil pre škandál okolo krádeže zbraní

    0
    Vlajka Portugalska (Autor: internet)

    Azeredo Lopes z funkcie odstúpil len niekoľko dní po tom, ako jeden z jeho popredných spolupracovníkov priznal, že od vyšetrovateľov tejto kauzy dostal dôvernú informáciu. Samotný minister však získanie takejto správy poprel.

    Jeho rezignácia je podľa AP posledným zvratom v doposiaľ nevyriešenom prípade krádeže, v rámci ktorého už došlo k úniku informácií, verejným obvineniam i zatýkaniam v armáde či vojenskej polícii.

    Šéf rezortu obrany odstúpil prostredníctvom listu, ktorého obsah zverejnila portugalská štátna tlačová agentúra Lusa. Minister v liste píše, že nechce, aby boli ozbrojené sily pošliapavané a oslabované politickými útokmi. Zároveň však kategoricky popiera, že by bol informovaný o akejkoľvek krycej operácii zameranej na ochranu páchateľov krádeže.

    Páchatelia vnikli 28. júna 2017 do objektu na leteckej základni Tancos 100 kilometrov severne od Lisabonu, pričom odcudzili napríklad ručné granáty, náboje kalibru 9 mm a iné zbrane. Tamojšia zbrojnica nemala elektronický zabezpečovací systém a strážili ju vojenské hliadky.

    Odcudzená munícia a zbrane sa objavili po asi štyroch mesiacoch na poli vzdialenom asi 30 kilometrov od muničného skladu. Polícia ich našla na základe anonymného tipu.

     

    - Reklama -