Trump sa poďakoval Erdoganovi za prepustenie amerického pastora Brunsona

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump na Twitteri uviedol, že v sobotu popoludní (miestneho času) sa v Oválnej pracovni Bieleho domu stretne s Brunsonom, ktorý je už na ceste domov do USA.

    “Bude to úžasné vidieť Brunsona a stretnúť sa s ním. Brunson je vynikajúci kresťan, ktorý prešiel takouto tvrdou skúsenosťou,” napísal Trump.

    Turecký súd v piatok odsúdil Brunsona (50) pre obvinenie z terorizmu, ale udelil mu trest v dĺžke, ktorú už strávil ako zadržiavaná osoba v domácom väzení, a zároveň ho prepustil s tým, že sa môže vrátiť do USA.

    Rodák z amerického štátu Severná Karolína opustil Turecko hneď v piatok a cestou do vlasti sa ešte zastavil v americkej vojenskej nemocnici v Nemecku na lekársku prehliadku. V sobotu ho čaká spomínané stretnutie s Trumpom v Bielom dome.

    Americký veľvyslanec v Berlíne Richard Grenell na Twitteri oznámil, že Brunsonovi a jeho manželke po príchode do Nemecka daroval americkú vlajku. Diplomat napísal, že Brunson ju “okamžite pobozkal”.

    Brunsona zadržiavali v Turecku takmer dva roky. Za obvinenia z terorizmu a špionáže mu hrozilo 35 rokov väzenia. Súd však v piatok Brunsona odsúdil iba za terorizmus. Pastor všetky obvinenia odmietal a dôrazne trval na svojej nevine.

     

    - Reklama -