PRIESKUM: Až šesť z desiatich ľudí si myslí, že starostovia a poslanci pri rozhodovaní presadzujú v nejakej miere svoj súkromný záujem

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Viac ako 36 percent respondentov je presvedčených, že šéfovia samospráv niekedy presadzujú verejný, inokedy svoj súkromný záujem. Zatiaľ čo 34 percent ľudí si myslí, že starostovia, primátori a poslanci rozhodujú vo verejnom záujme, 24,4 percenta ľudí sa domnieva, že svoj súkromný záujem presadzujú vždy alebo väčšinou pred záujmami mesta či obce.

    Rovnaký prieskum zrealizovala TIS s Focusom pred 15 rokmi. Reputácia komunálnych politikov odvtedy poklesla. V júli 2003 totiž videlo za ich prácou presadzovanie súkromného záujmu 56 percent ľudí.
    Dve tretiny respondentov si podľa aktuálneho prieskumu myslia, že je potrebné posilniť verejnú kontrolu v samosprávach. Opačný názor má len štvrtina opýtaných. 

    Z prieskumu vyplýva, že občania si myslia, že vo všetkých základných oblastiach činnosti miest a obcí dochádza ku korupcii a klientelizmu. Najhoršia situácia je pri obsadzovaní pracovných miest v samospráve, kde vládne korupcia a klientelizmus až podľa 48,8 percenta ľudí. Občania ďalej vnímajú korupciu a uprednostňovanie vo verejnom obstarávaní, stavebných konaniach, vydávaní rôznych povolení, predaji obecných pozemkov, prenájme obecných bytov a nebytových priestorov či pri predaji obecných bytov do osobného vlastníctva.

    Najskeptickejší k práci radníc sú občania malých miest (2000-5000 obyvateľov). Tu vidí presadzovanie vlastného záujmu u komunálnych politikov 67,5 percenta ľudí. V malých obciach (do 1000 obyvateľov) je skeptická len necelá polovica, teda 48,4 percenta. Z regionálneho hľadiska je najalarmujúcejšia situácia v Bratislavskom (70,7 percenta) a najuspokojivejšia v Prešovskom kraji (48,6 percenta ľudí). Najviac sklamaní sú voliči Kotlebovej Ľudovej Strany Naše Slovensko (79,8 percenta) a najviac dôverujú komunálnym politikom voliči KDH (50,4 percenta).

    Aj napriek takémuto negatívnemu naladeniu prevláda na Slovensku spokojnosť so službami, ktoré poskytujú miestne samosprávy. Spokojnosť podľa prieskumu prevažuje v štyroch z celkom siedmich oblastí. Najväčšia je s odvozom odpadu a s vodárenskými službami, kde je úplne alebo skôr spokojných dokopy 66,2 a 62,6 percenta ľudí. Najviac nespokojní sú ľudia s kvalitou ciest (46,9 percenta) a so zdravotnou starostlivosťou (38,8 percenta). Spokojnosť Slovákov sa od roku 2003 zvýšila vo všetkých oblastiach s výnimkou školstva.

    Prieskum uskutočnila agentúra Focus v dňoch 18. až 25. septembra  na reprezentatívnej vzorke 1015 respondentov.

     

    - Reklama -