Putin príde do Paríža na oslavy 100. výročia konca prvej svetovej vojny

    0
    Prezident Vladimir Putin (Autor: TASR)

    “Plánujeme letieť 11. novembra do Paríža. Zúčastníme sa na oslavách na Champs-Élysées,” povedal novinárom Ušakov s tým, že Putin sa stretne so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom.

    Putin absolvuje so šéfom Elyzejského paláca pracovný obed a neskôr položí veniec k pamätníku ruských vojakov v Paríži, dodal kremeľský pobočník.

    Slávnostné podujatie poctia svojou prítomnosťou aj mnohé ďalšie hlavy štátov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa; Biely dom to potvrdil už v auguste, pripomínajú francúzske médiá.

    Ušakov tiež spresnil, že Putin sa s Trumpom neplánuje stretnúť popri oslavách storočnice ukončenia prvej svetovej vojny. Lídri sa naposledy stretli na bilaterálnom summite v júli vo fínskej metropole Helsinki.

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov koncom augusta oznámil, že Francúzsko pozvalo ruského prezidenta Vladimira Putina na oslavy 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Zdroj z administratívy francúzskeho prezidenta vtedy pre TASS povedal, že Putina pozvali do Paríža spolu s lídrami ďalších 80 štátov.

    Macron sa už skôr vyjadril, že na oslavy stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny plánuje pozvať lídrov krajín, ktoré boli do tohto konfliktu zapojené. Hlavy štátov a vláda a predstavitelia medzinárodných organizácií by mali pri tejto príležitosti prediskutovať iniciatívy zamerané na uvoľnenie globálneho napätia. Podujatie by sa malo konať 11.-13. novembra.

    - Reklama -