Pellegrini: Rezort diplomacie zasiahol rozsiahly kybernetický útok zo zahraničia

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Po rokovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky predseda vlády oznámil, že nedávno ministerstvo zahraničných vecí čelilo kybernetickému útoku. O daných závažných skutočnostiach vládu informovalo vedenie Vojenského spravodajstva, na čele ktorého stojí generál Ján Balciar. „V uplynulom období zasiahlo ministerstvo zahraničných vecí rozsiahly kybernetický útok zo zahraničia. Slovenská republika sa tak po Česku, Nemecku a Veľkej Británii stala ďalším terčom sofistikovanej špionáže,“ uviedol premiér v stredu 17. októbra.

    Dodal, že útok odhalili odborníci z Vojenského spravodajstva v dôsledku neštandardného správania sa niektorých počítačov, ktoré spadali pod rezort diplomacie. „Po hĺbkovej analýze zaistených počítačov na ministerstve príslušníci Vojenského spravodajstva potvrdili, že nejde o bežnú infekciu, ale o sofistikovaný škodlivý kód, ktorý útočníkom umožňuje filtráciu dát z vnútra organizácie na útočníkove servery v zahraničí. Chcem potvrdiť, že pôsobenie útočníkov v infraštruktúre rezortu diplomacie, ich identita a predmet ich záujmu je v súčasnosti hlavným cieľom prebiehajúceho dokumentovania,“ povedal premiér.

    Okamžitá kontrola platformy

    Konštatoval, že Vojenské spravodajstvo spolu s ministerstvom zahraničných vecí implementuje sériu bezpečnostných opatrení na zabránenie ďalších podobných útokov. Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar má prešetriť aktuálny stav zabezpečenia celej vládnej platformy GOVNET a rovnako aj infraštruktúry u prevádzkovateľa NASES (Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby). Rovnako má predložiť aj návrh opatrení, aby sa podobné útoky v budúcnosti neopakovali.

    Podľa Pellegriniho sa možná hrozba stala skutočnosťou. „Chcem vysoko oceniť odbornú prípravu a pripravenosť príslušníkov Vojenského spravodajstva a ich jednotky na odhaľovanie kybernetických atakov. Daný útok spustila zo zahraničia nadnárodná špionážna organizácia, ktorá je schopná prenikať do informačných systémov štátov. Pre ďalšie odhalenie takýchto aktivít, respektíve ďalšej obrany nielen našej krajiny, ale aj ostatných, je dnes nevyhnutné, aby sme začali medzinárodne kooperovať s tímami, ktoré prešetrujú podobné incidenty v okolitých krajinách,“ vysvetlil.

    Zdôraznil, že jednou z priorít výdavkov jeho vlády bude budovanie špeciálnej infraštruktúry v oblasti kybernetickej bezpečnosti. A to z dôvodu, že podľa neho ide o oblasť, ktorú netreba podceniť, preto každé investície do takejto oblasti padnú na úrodnú pôdu. Rovnako uviedol, že bude žiadať podporu členov vlády na ďalšie masívne investície do kybernetickej bezpečnosti. Na otázku, či došlo k úniku nejakých tajných informácií, jasne neodpovedal. Nedošlo, chvalabohu, k znefunkčneniu celého systému ministerstva. Preveruje sa, čo všetko mohli útočníci na rezorte vidieť. Ale opatrenia sa prijímali priebežne tak, aby neboli Slovenskej republike spôsobené škody,” uzavrel.

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) potvrdil, že útočníci sa nedostali k utajovaným skutočnostiam. “Citlivé informácie komunikujeme po iných kanáloch, ktoré sú dobre strážené,” uistil.

    Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) vyhlásil, že kyberútoky sú problém, s ktorými žijeme opakovane a takmer na dennej báze. “Ataky prichádzajú v pravidelných intervaloch a takmer nikdy sa o nich nič nevie, lebo zasiahnu jednotky, ktoré sú na to pripravené. Ministerstvo zahraničných vecí má špecifickú štruktúru, má sieť zastupiteľských úradov po celom svete,” povedal Raši s tým, že nielen Slovensko, ale všetky štáty a inštitúcie sveta sú v permanentnom ohrození a ide o to, aby sa novým hrozbám predchádzalo a dalo sa na ne reagovať. “Práve kvôli tomu, že ataky sa opakujú, robíme preventívne skúšky bezpečnosti jednotlivých ochranných systémov, aby sa bezpečnosť zvyšovala. Ale nikto na svete nikdy nebude pripravený na to, aby odolal všetkým útokom,” uzavrel.

    - Reklama -