Je to ošemetná situácia… Lubyová sa vyjadrila k Dankovej práci

    0
    Ministerka školstva Martina Lubyová (Autor: TASR)

    Podľa Lubyovej “je to medzi autorom práce a danou univerzitou, ktorí si riadia vzťahy”. Lubyová označila celú situáciu okolo rigoróznej práce predsedu parlamentu za “ošemetnú”. Ministerka chápe postoj Danka. Ako doplnila, aj keby Danko ukázal prácu, tak sa to nezastaví nikdy.

    “Je možnosť v rámci licenčných zmlúv, aby sa práce utajovali. Je to legálna možnosť a myslím si, že nejaké percento študentov to aj využíva,” povedala šéfka rezortu školstva s tým, že toto si riadia školy so svojimi pravidlami.

    Na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) vyštudoval a získal titul Mgr. predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), doktorský titul získal na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

    Svoju rigoróznu prácu sprístupnil len okruhu oprávnených osôb. Podľa medializovaných informácií vznikli práce s rovnakým názvom a témou. Jedna z nich v roku 1999, teda o rok skôr, na pôde Právnickej fakulty UK v Bratislave. Vedenie UMB vyzvalo Danka na zverejnenie jeho rigoróznej práce, ten odkázal, že dokument nie je utajený a kompetentní majú k nemu prístup. Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) podala v utorok (16.10.) na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti s Dankovou rigoróznou prácou podnet z dôvodu podozrenia z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Danko jej krok nekomentoval. Už skôr oznámil, že v prípade spochybňovania jeho právnického vzdelania a titulu nevylučuje postup v trestnoprávnej rovine.

    Rigoróznu prácu s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty, obhájenú v roku 1999, vedenie Právnickej fakulty UK v Bratislave vo svojom archíve nenašlo. Na stredajšej tlačovej konferencii to priznal dekan fakulty Eduard Burda, ktorý reagoval na mediálnu žiadosť o sprístupnenie tejto práce.

    - Reklama -