Zlý, zlý Orbán… Ozvala sa absolventka ním zakázaných genderových štúdií

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    „Orbánova vláda tvrdí, že genderové štúdiá sa po ekonomickej stránke nevyplatia a absolventi tohto odboru majú problém s hľadaním práce. Tak to však v skutočnosti nie je. Z Maďarska síce žiadne údaje nemáme, ale absolventi tohto odboru v iných krajinách sú na tom veľmi dobre. Nachádzajú bežne zamestnanie v štátnom aj súkromnom sektore,“ píše Anna Daniszewskiová bez toho, aby uviedla, čím konkrétne sa títo absolventi živia.

    Podľa Daniszewskiovej vidí Viktor Orbán v genderových štúdiách ohrozenie maďarských hodnôt. „Proti tomuto odboru útočí nielen vláda, ale aj ďalšie štátne inštitúcie. Ide o prepracovanú Orbánovu kampaň, ktorej cieľom je obmedziť slobodu prejavu v krajine. Skončiť musel na Stredoeurópskej univerzite aj iný odbor, pretože vláda zakázala poskytovanie akýchkoľvek výhod pre migrantov a žiadateľov o azyl,“ hnevá sa študentka odboru, ktorý sa zaoberá skúmaním odlišností medzi mužmi a ženami.

    „Maďarská vláda obmedzuje činnosť univerzít, mimovládnych organizácií a médií. Bohužiaľ, tieto autokratické kroky nachádzajú sympatie aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. V mladosti bojoval Orbán za demokraciu, ale teraz stojí na čele pravicových populistických autoritárov. Som hlboko znepokojená aj tým, že tento politický štýl sprevádza sexizmus, rasizmus a antisemitizmus,“ píše expertka v oblasti genderových štúdií.

    V ďalšej časti textu Daniszewskiová svoj vyštudovaný odbor vychvaľuje a tvrdí, že v ňom dominuje filozofia a antropológia. „Rozsah ideí a široký záber odboru by možno prekvapil aj jeho priaznivcov. V rámci štúdia sme získali vedomosti z histórie, etnografie, politológie aj filozofie. Naši profesori pochádzali z odvetví medzinárodných vzťahov, literatúry, sociológie, filozofie a mnohých ďalších,“ opisuje Daniszewskiová svoj odbor v tom najlepšom svetle.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -