Salvini zvažuje kandidatúru na post predsedu Európskej komisie

    0
    Líder Ligy Severu Matteo Salvini po zverejnení predbežných výsledkov parlamentných volieb v Taliansku v centrále v Miláne. (Autor: TASR)

    “Moji známi z viacerých európskych krajín ma k tomu povzbudzujú a navrhujú mi to,” povedal 45-ročný politik v rozhovore pre štvrtkové vydanie talianskeho denníka La Repubblica. 

    Zdôraznil však, že ešte nie je v tejto veci rozhodnutý, hoci ho podpora zo strany jeho priateľov teší. “Ešte som nemal čas a ani možnosti, aby som si tento návrh premyslel,” pokračoval líder pravicovo-populistickej strany Liga Severu, ktorá je jednou z talianskych vládnych strán. 

    “Uvidíme, budem nad tým (nad kandidatúrou) rozmýšľať,” dodal Salvini. V europarlamente je jeho Liga Severu súčasťou nacionalisticko-euroskeptickej frakcie s názvom Hnutie pre Európu národov a slobody (MENF).

    Salvini a ďalší euroskeptickí populisti dúfajú, že sa im v májových voľbách do Európskeho Parlamentu podarí získať veľký počet kresiel a zmeniť doterajšiu politiku Európskej Únie.

    O nadviazanie širšej spolupráce európskych nacionalistických strán pred eurovoľbami sa v súčasnosti usiluje Steve Bannon, bývalý stratég prezidenta USA Donalda Trumpa. Bannonovu iniciatívu s názvom The Movement (Hnutie) už podporil Matteo Salvini aj šéfka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národné združenie (RN – bývalý Národný front) Marine Le Penová.

    Podľa nových pravidiel voľby predsedu EK z roku 2014 najsilnejšie politické strany v Európskom Parlamente (EP) navrhujú svojho volebného lídra, ktorý je zároveň aj kandidátom na post šéfa budúcej eurokomisie (tzv. Spitzenkandidat). 

    Nového predsedu komisie navrhnú európski lídri  – premiéri a prezidenti členských krajín -, pričom zohľadnia výsledky eurovolieb. Budúcu komisiu by mal teda viesť líder kandidátky tej európskej politickej skupiny, ktorá v májových voľbách získa najviac hlasov. Samotnú voľbu vykoná Európsky parlament.  

     

    - Reklama -