Lajčák ako nový generálny tajomník Rady Európy? Zazneli zásadné slová z rezortu diplomacie

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    O takýchto kuloárnych informáciách referoval na sociálnej sieti prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa stretol so súčasným šéfom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom. Jeho mandát sa končí na budúci rok.

    “Pán minister má v každom prípade ambíciu venovať sa naďalej zahraničnej politike a momentálne sa plne sústreďuje na výzvy, pred ktorými stojí naša diplomacia, najmä pokiaľ ide o prípravu na predsedníctvo SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na budúci rok,” uviedol Gandel v odpovedi na otázku, či by mal Lajčák o tento post záujem.

    “Mám dnes nejaké meno a spomína sa možno vo všelijakých súvislostiach. Ja mám svoju zodpovednosť tu, čaká nás predsedníctvo v OBSE, to ma dosť zamestnáva,” uviedol Lajčák.

    Otázky o jeho možnom šéfovaní Rade Európy označil za hypotetické. V súvislosti s prezidentskou kandidatúrou Lajčák uviedol, že ak by mal kandidovať, musel by byť o tom on sám presvedčený. “A zatiaľ nie som. Nemôžem sa zlomiť do niečoho, čo necítim,” povedal šéf rezortu diplomacie s tým, že jeho pozícia je jasná. Lajčák dlhodoho hovorí, že kandidovať nemieni. Prezidentské voľby budú na jar budúceho roku.

    - Reklama -