Cigániková odkazuje ministerke Kalavskej: Urobte poriadok v čakacích listinách na operačné zákroky

    0
    Jana Cigániková (Autor: TASR)

    “Dôrazne vyzývame ministerku Kalavskú, aby upravila vyhlášku o čakacích listinách tak, že bude len jedna verejná spoločná transparentná čakacia listina, ktorá bude pokrývať celú ústavnú zdravotnú starostlivosť,” uviedla v utorok Cigániková. Podľa jej slov v tom nevidia problém ani poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ani zdravotné poisťovne.

    Členka zdravotníckeho výboru NR SR by touto zmenou chcela dosiahnuť, aby bol zoznam pre každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a to po pracoviskách, kde sa uskutočňujú výkony v plánovanej zdravotnej starostlivosti a tiež pre každý plánovaný výkon, ktorý je označený špecifickým kódom, zverejnený. Pacienti by tak mohli mať prehľad, kde by im bola poskytnutá starostlivosť skôr a súčasne by tak mohli vidieť, kto a prečo ho predbehol. Jednotlivé pracoviská by si museli plánovať kombinovanie jednoduchších a komplikovanejších zdravotných výkonov. Tieto zoznamy by mali byť súčasťou e-zdravia a dostupné pre všetkých pacientov, ktorí by boli označení “identifikátormi”. Takáto zmena by mohla byť podľa Cigánikovej platná od roku 2020.

    Opozičná poslankyňa tiež pripomenula, že pre kauzu čakacích listín sa rozhodla podať na Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB) trestné oznámenie. Dôvodom by mali byť údajné úplatky, ktoré lekári brali od pacientov. Podľa jej slov existovali na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera až tri druhy čakacích listín.

    “Jedny sú akoby oficiálne čakacie listiny, kde ide o tri okruhy diagnóz ako šedý zákal, srdcové operácie či ortopedické operácie. Druhé “čakačky” sú neoficiálne, t. j. všetky ostatné diagnózy, ktoré nie sú zverejnené, ale vedia si ich pozrieť poskytovatelia zdravotnej starostlivosti aj poisťovne, no pacient sa k nim nevie oficiálne dostať. Tretie sú tzv. šuflíkové čakačky,” vysvetlila poslankyňa. To vedie podľa Cigánikovej k tomu, že jedna skupina pacientov mohla byť zvýhodňovaná.

    Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová TASR priblížila, že trestné oznámenie poslankyne bolo postúpené z hľadiska vecnej a miestnej príslušnosti na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave.

    Podľa informácií TASR fungovanie na neurochirurgii na bratislavských Kramároch v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra. Prezídium Policajného zboru prípad nekomentuje.ň

    Hovorkyňa UNB Eva Kliská pre TASR v tejto súvislosti uviedla, že UNB bola vždy maximálne súčinná v prípade vyzvania vo veci šetrenia. “Rovnako postupujeme aj v prípade šetrenia zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok na Neurochirurgickej klinike LF UK, SZU a UNB,” vysvetlila.

     

    - Reklama -