Britská premiérka Mayová hovorila v parlamente o brexite. Tu sú novinky

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    „Keď to celé zhrniem, 95 percent dohody o odchode a jej protokolov je teraz vyriešených,“ vyhlásila Mayová. Okrem iného naznačila, že by Veľká Británia mohla žiadať predĺženie prechodného obdobia slúžiaceho na doriešenie budúcich vzťahov. Naznačila predĺženie aj za december 2020, ktorý doteraz navrhovala.

    „Sú určité obmedzené okolnosti, za ktorých by bolo možné tvrdiť, že predĺženie implementačného obdobia by mohlo byť vhodnejšie, ak si budeme istí, že to bude len na krátky čas,“ povedala Mayová parlamentu.

    Premiérka sa snažila utíšiť vášne medzi poslancami, a to predovšetkým po tom, ako na úniovom summite opäť nedošlo k dosiahnutiu dohody. Kritiku však premiérka žne z oboch strán, nielen zo strany euroskeptikov, ale aj tých, ktorí sú naklonení zachovaniu úzkej väzby s EÚ. Mayová naopak zákonodarcov vyzvala, aby ju podporili v zásadnej finálnej fáze rokovaní s Bruselom.

    Británia má z EÚ odísť už 29. marca. Dohodu o úplnom brexite však nemožno vykonať pre severoírsku hranicu. „Celkovú ,rozvodovú dohodu‘ nemožno uzavrieť pre dlhotrvajúci spor týkajúci sa takzvanej poistky, ktorá by zaistila ,mäkkú‘ alebo dnes ľahko priestupnú severoírsko-írsku hranicu aj v prípade, že nebude včas dosiahnutá dohoda o podobe budúcich obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ,“ uvádza server Novinky.cz.

    Šéfka britskej vlády sa tiež postavila odmietavo k prijatiu návrhu EÚ, ktorý zdôrazňuje, aby Severné Írsko zostalo po brexite súčasťou colnej únie a zvyšok kráľovstva, teda Anglicko, Wales a Škótsko, ju opustil. Európska únia sa teraz podľa premiérky zaoberá štúdiom britských návrhov na dočasnú colnú úniu medzi Britániou a EÚ.

    Premiérka súčasne vylúčila špekulácie, že by vláda mala podporovať druhé referendum. Státisíce ľudí pritom v sobotu v Británii demonštrovali, aby usporiadanie vzťahov s EÚ podliehalo referendu.

    Celú správu nájdete na webe Novinky.cz.

    - Reklama -