Francúzsko chce vrátiť naspäť deti džihádistických bojovníkov. Čítate dobre

    0
    Deti v službách Islamského štátu. (Autor: Reprofoto: The Jerusalem post)

    Francúzsko – podobne ako ďalšie európske krajiny – bojuje s tým, ako vyriešiť situáciu podozrivých militantov a ich rodín, ktoré sa snažia vrátiť z bojových zón v Iraku a Sýrii, ako aj tých, ktorí boli zadržaní po tom, ako sa militantná organizácia Islamský štát (IS) pod vojenským nátlakom určitých území vzdala. 

    Zatiaľ čo vládna politika návrat týchto bojovníkov a ich manželky odmieta, Francúzsko uviedlo, že je potrebné presne určiť situáciu ich detí. “Francúzske orgány práve vstupujú do aktívnej fázy hodnotenia možnosti repatriácie maloletých,” uviedol jeden z francúzskych predstaviteľov. 

    Rodiny vo Francúzsku nahlásili, že v Sýrii sa momentálne zdržiava okolo 60 žien vrátane 40 matiek s približne 150 maloletými. Väčšina z týchto detí sú mladšie ako šesť rokov. 

    Na základe informácií kurdských úradov, Červeného kríža a Červeného polmesiaca Paríž lokalizoval určitý počet z nich v Kurdmi ovládanej severovýchodnej Sýrii. 

    Repatriácia sa týka aj detí narodených v Sýrii. Ich návrat by však závisel od toho, či budú matky súhlasiť s odlúčením. 

    Paríž sa obáva, že ak by tieto deti v Sýrii zostali, časom sa z nich môžu stať militanti. Prvé deti by sa do Francúzska mohli vrátiť koncom tohto roka, hoci zložitosť situácie môže repatriáciu oddialiť. 

    Vlani v decembri vrátili do Francúzska tri deti Francúzky, ktorú v júni iracký súd odsúdil na doživotie za jej oddanosť Islamskému štátu. 

    - Reklama -