SaS a OĽaNO chcú ísť pre “energetické nevoľníctvo” na ústavný súd

    0
    Eduard Heger (OĽaNO ) (Autor: Dominik Földes)

    “Iniciujeme podanie na ústavný súd na preskúmanie ústavnosti tohto stavu. Myslíme si, že tento stav nie je ústavný, nedochádza tu k rovnosti príležitostí, rovnosti šancí pri podnikaní. Toto vyplynulo aj z našej komunikácie v minulosti na túto tému s ústavným súdom, ktorý poukázal na protiústavný stav. Preto sme takéto podanie pripravili a momentálne zbierame podpisy na podporu podania,” povedal Heger. 

    Podľa neho by mali mať rovnakú šancu v podnikaní aj tie subjekty, ktoré sa uchádzajú o dodávanie tepla pre bytové domy. “Aby sa nemohlo stať to, že CZT, ktoré môžu byť technicky zastarané alebo neefektívne, a teda drahé, by držali v zajatí zákazníkov-obyvateľov, ktorí chcú mať lacnejšie teplo, ale nemôžu, lebo sa nemôžu odpojiť,” upozornil.

    Súčasný zákon o energetike podľa Hegera sa taktiež stavia macošsky k ochrane vlastníctva. “Ak teda vlastním byt, tak by som mal mať možnosť rozhodnúť sa, kto a ako ho bude vykurovať alebo či si vykurovanie nezabezpečím sám,” podotkol poslanec NR SR za OĽaNO.

    “Zákon proti teplárenskému nevoľníctvu sme do parlamentu predkladali celkom piatykrát,” informoval Galek s tým, že novelu zákona o energetike z diele SaS plénum NR SR v utorok (23.10.) neschválilo. V slobodnej spoločnosti je podľa neho absurdné, aby podnikatelia mohli zakazovať vznik vlastnej konkurencie. Reálnym dosahom (tohto stavu) je prehlbovanie energetickej chudoby na Slovensku,” dodal poslanec NR SR za SaS.

    - Reklama -