Nové informácie v prípade sledovania novinárov. Tóthovi mal pomáhať aj pracovník Finančnej správy

    0
    Peter Tóth a Marian Kočner (Autor: TASR, Reprofoto: Youtube)

    Podľa Plus 7 dní mal Peter Tóth spolupracovať s 51-ročným Miroslavom Kriakom, ktorý kedysi pracoval ako príslušník ŠtB v odbore zameranom na sledovanie vnútorných nepriateľov. V súčasnosti na Finančnej správe robí na oddelení, ktoré spadá priamo pod kanceláriu prezidentky inštitúcie Lenky Wittenbergerovej. Údajne ho na sledovanie novinárov oslovil práve Tóth, s ktorým sa mal zoznámiť v čase jeho pôsobenia v SIS.

    K celej veci sa vyjadril samotný Kriak, ktorý však bol skúpy na slovo. „Mrzí ma, že médiá najskôr vystrelia a potom mieria. V ostatnom období napriek výzvam generálnej prokuratúry i Policajného zboru ponúkla verejnosti najmä tlač veľa nezmyslov. Vždy, keď sa naakumuluje dostatok informácií o predmetnej veci, generálna prokuratúra prostredníctvom médií korektne a vyčerpávajúco informuje. Nateraz nebudem a ani nemôžem k veci uviesť viac. Prosím, pochopte to. Nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať,“ napísal pre televíziu Markíza.

    Po informáciách o možnom zapletení Kriaka do sledovania novinárov začala Finančná správa preverovať dané skutočnosti, ktoré sú podľa hovorkyne Ivany Skokanovej závažné. „V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať. V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je Finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou,“ uviedla Skokanová.

    Podľa aktuálnych informácií má Kriak vo svojej funkcii skončiť k 25. októbru, pričom ide o vzájomnú dohodu medzi Finančnou správou a samotným Kriakom. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Ivana Skokanová. 

    Sledovaní novinári

    Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth mal zhruba pred tromi týždňami vypovedať na polícii, že pre Mariana Kočnera sledoval viacerých známych slovenských novinárov. Išlo o Moniku Tódovú (Denník N), Adama Valčeka (SME), Mareka Vagoviča (Aktuality.sk), Štefana Hríba (.týždeň) a zavraždeného Jána Kuciaka (Aktuality.sk). Samotný bývalý novinár Tóth sa mal na polícii prihlásiť sám s tým, že chce svedčiť vo veci vraždy. Za ich sledovanie mu mali platiť pol druha roka. Zo sledovania mal vyhotovovať fotografie, videá či analýzy, za ktoré mal mesačne dostávať tisíc eur. Ako dôvod sledovania Kočner uviedol, že chce pripraviť špeciálnu diskreditačnú kampaň o novinároch, pričom by sa týkala aj ich súkromia. Polícii rovnako uviedol, že sledovaných novinárov bolo viac, konkrétne mená však neuviedol.

    Tóth zároveň priznal, že až po zadržaní Zsuzsovej nadobudol vážne podozrenie, že za vraždou je Kočner. So Zsuzsovou údajne aj komunikoval, pričom pochopil, že je Kočnerova milenka a majú k sebe veľmi blízko. Kočner ju pravidelne finančne podporoval. Nielen peniazmi v hotovosti, ale aj posielaním na účet. Viac sme písali TU.

    - Reklama -