Zmení sa funkčné obdobie sudcov Ústavného súdu? OĽaNO to radikálne odmieta

    0
    Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Autor: TASR)

    “Hnutie takéto plány jednoznačne odmieta. Je to, akoby sa vládna koalícia bála, že prehrá parlamentné voľby a pre istotu by voľby zrušila a ministri by ostali na svojich stoličkách doživotne,” skonštatovala predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová.

    Vládna koalícia podľa nej nebola schopná dohodnúť sa na zlepšení fungovania ústavného súdu, čím porušila svoje programové vyhlásenie. Je preto zodpovedná za to, aby boli noví ústavní sudcovia vybraní podľa súčasných pravidiel. “Na Slovensku máme dosť kvalitných odborníkov,” poznamenala Remišová. Je presvedčená, že s výberom 18 kandidátov by nemal byť problém, OĽaNO je pripravené pri voľbe pomôcť a spolupracovať.

    Predseda vlády SR Pellegrini v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy pripustil predĺženie mandátu ústavných sudcov ako jedno z riešení na zabránenie znefunkčnenia ÚS SR. “Budeme pozorne sledovať vývoj v Národnej rade a ak sa v parlamente nepodarí zvoliť sudcov, budeme musieť prísť s mimoriadnym opatrením,” uviedol Pellegrini. “Ak to bude nevyhnutné, budeme musieť požiadať parlament, aby zmenil funkčné obdobie sudcov tak, že budú mať mandát až do zvolenia nových,” uviedol. Zdôraznil, že ÚS ako najvyšší orgán krajiny v oblasti ústavnosti a práva nesmie ostať paralyzovaný v dôsledku nedostatočného počtu sudcov.

     

     

    - Reklama -