Ďalšia rana pre Merkelovú. Krajinské voľby v Hesensku neveštia nič dobré

    0
    Angela Merkelová na veľkoplošnej obrazovke na predvolebnom stretnutí v Passau (Autor: Václav Fiala)

    Najnovšie prieskumy voličských preferencií potvrdili značnú neistotu, dobré umiestnenie však predpovedajú Zeleným, ktorí boli doteraz v Hesensku súčasťou krajinskej vlády spoločne s Merkelovej Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU). Výzvou pre tradičné strany je pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), uchádzajúca sa o vstup do posledného zo 16 krajinských parlamentov, kde ešte nemá zastúpenie, uviedla krátko pred začiatkom hlasovania tlačová agentúra DPA.

    Voľby v Hesensku môžu ovplyvniť aj osud samotnej Merkelovej, keďže krajinský premiér Volker Bouffier z CDU je blízkym spojencom kancelárky a pád jeho vlády by “uvrhol tieň” na jej plány uchádzať sa o znovuzvolenie za šéfku strany na decembrovom zjazde.

    Horšie volebné výsledky sa okrem CDU očakávajú aj v prípade Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá na spolkovej úrovni tvorí súčasť koaličnej vlády s CDU a Kresťanskosociálnou úniou Bavorska (CSU). Práve nedávne bavorské voľby boli pre koaličné strany sklamaním, nasledujúcim po období vnútorných sporov a slabých preferencií.

    Hesensko je jednou z najbohatších spolkových krajín Nemecka, ktorej súčasťou je i finančná metropola krajiny – Frankfurt nad Mohanom. Právo rozhodovať o novom zložení Krajinského snemu vo Wiesbadene môže využiť približne 4,4 z celkove 6,3 milióna tamojších obyvateľov.

     

    - Reklama -