Danko: V Uhorsku pre nás už nebola budúcnosť, museli sme ísť ďalej

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Danko v prejave pripomenul udalosti spred sto rokov, osobnosti a ich myšlienky, ktoré mierili k prijatiu Deklarácie slovenského národa. „V Uhorsku pre nás už nebola budúcnosť, museli sme ísť ďalej,“ povedal Danko o ceste, ktorú slovenský národ nastúpil na sklonku októbra 1918. „Deklaráciou slovenského národa Slováci okrem vôle spolužitia s českým národom vyjadrili vieru, že v budúcej Európe nájdu svoje miesto ako slobodný a suverénny národ,“ zdôraznil.

    V súvislosti s prvou republikou a ďalším trvaním spolužitia Čechov a Slovákov v jednom štáte poznamenal, že československý národ síce nevznikol, zato sa však zrodili úžasné spoločné rodinné väzby a priateľstvá na život a na smrť. „Dodnes sú naše vzťahy nadštandardné, práve tieto vzťahy i náš pokojný rozchod na začiatku 90. rokov vzbudzujú rešpekt na celom svete, sme príkladom vyspelosti a kultúrnosti.“ poznamenal Danko.

    Odkaz udalostí z októbra 1918 v kontexte ich 100. výročia využil Danko i na k výzvu k ohľaduplnosti, vzájomnej úcte, ale aj k patričnému sebavedomiu, ktoré i v budúcnosti preukážu, že Česi a Slováci sú životaschopné národy. „Dnešné výročie spoločnej štátnosti nech je odrazom k ďalším rokom slobody, materiálnej a duchovnej prosperity,“ vyhlásil predseda parlamentu.

    Martin je v utorok centrom celoslovenských osláv 100. výročia prijatia Deklarácie slovenského národa (30. októbra 1918), ktorou sa Slováci  prihlásili k samourčovaciemu právu česko-slovenského národa, čím vyjadrili požiadavku vytvorenia spoločného štátu. Zároveň ustanovili Slovenskú národnú radu (SNR) ako jediný orgán, oprávnený vystupovať v mene slovenského národa.

    Slávnosť, na ktorej sa zúčastňujú najvyšší predstavitelia SR i ČR, nadväzuje na víkendové podujatia (27. – 28. 10.), ktoré v českých i slovenských mestách a obciach pripomenuli 100. výročie vzniku ČSR, prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

    Súčasťou oficiálnych osláv je okrem programu v Martine i večerný galakoncert Slovensko v srdci Európy v Ružomberku.

    - Reklama -