Netanjahu kritizoval pokrytecký a nepriateľský postoj Európskej únie voči jeho krajine

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Netanjahu sa takto opakovane vyjadruje o EÚ, ktorá kritizuje izraelskú okupáciu a výstavbu tzv. osád v Predjordánsku. Aby čelil takejto kritike, izraelský líder vyhľadáva spojenectvo sympatizujúcich krajín EÚ, ako je Maďarsko, približuje agentúra.

    “Odchádzam teraz na summit krajín a stretnem sa so svojimi priateľmi, premiérmi Bulharska, Grécka a Rumunska a srbským prezidentom,” povedal Netanjahu. “Nie je to len stretnutie priateľov. Je to aj blok krajín, s ktorými chcem presadzovať svoju politiku, zmeniť pokrytecký a nepriateľský postoj EÚ,” dodal.

    Netanjahu sa podobne kriticky vyjadril pred odchodom na summit pobaltských štátov v auguste. Okrem otázky konfliktu s Palestínčanmi sa izraelský premiér usiluje presvedčiť európske štáty, aby vyvíjali väčší tlak na Irán.

    Netanjahu po prílete do Bulharska už vo štvrtok absolvoval v prímorskej Varne stretnutie s premiérom Bojkom Borisovom, po ktorom zdôraznil ich vzájomné blízke vzťahy faktom, že išlo už o ich tretiu schôdzku za štyri mesiace, informovala bulharská agentúra BTA.

    V piatok sa vo Varne bude konať štvorstranný summit bulharského premiéra Borisova, gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, rumunskej premiérky Viorice Dancilaovej a srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, ktorí sa stretnú na pracovných rozhovoroch aj s Netanjahuom

    Ten označil toto podujatie za veľmi dôležité. “Poskytuje víziu regiónu, ktorú máme spoločnú. Toto stretnutie môže pomôcť všetkým… vo všetkých možných oblastiach: zdravotníctve, kybernetickej bezpečnosti, informačných technológiách a iných oblastiach, ktoré môžu vytvárať pracovné miesta a prosperitu,” dodal Netanjahu.

     

    - Reklama -