Už sme sa pripravili… V Iráne sa vyjadrili k americkým sankciám

    0
    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Autor: TASR)

    “Už sme sa pripravili na tieto sankcie vopred a nie je preto žiadny dôvod na znepokojenie,” uviedol hovorca iránskeho rezortu diplomacie Bahrám Kásemí. Zopakoval predchádzajúce vyhlásenia iránskeho prezidenta Hasana Rúháního a iných politikov, že USA podnikajú psychologickú vojnu proti Iránu, ktorá je odsúdená na neúspech, a Washington “nebude schopný vystrašiť statočný ľud Iránu”.

    Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a minister financií Steven Mnuchin v piatok oznámili, že vláda prezidenta Donalda Trumpa opätovne zavedie všetky sankcie Spojených štátov voči Iránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015.

    Sankcie sa týkajú iránskych sektorov lodnej dopravy, finančníctva a energetiky. Ide o druhý súbor opatrení proti Iránu, ktoré Spojené štáty obnovili, odkedy Trump v máji oznámil jednostranné odstúpenie od uvedenej dohody.

    Najnovšie rozšírenie sankcií, vstupujúce do platnosti budúci pondelok (5. novembra), má postihovať krajiny, ktoré neprestanú dovážať iránsku ropu, ako aj zahraničné spoločnosti, ktoré obchodujú s iránskymi subjektmi zaradenými na americkú čiernu listinu. Osem krajín však dostane výnimku, aby mohli dočasne pokračovať v dovoze ropy z Iránu bez hrozby postihu zo strany Spojených štátov.

    Americkí ministri vyhlásili, že sankcie zostanú v platnosti, kým Irán nesplní 12 stanovených podmienok, ako je ukončenie podpory terorizmu, ukončenie vojenského pôsobenia v Sýrii či úplné zastavenie vývoja jadrových a balistických rakiet. “Maximálny nátlak znamená maximálny nátlak,” vysvetlil Pompeo.

    Francúzsko, Nemecko, Británia a Európska únia odsúdili v piatok v spoločnom vyhlásení krok Spojených štátov, ktoré oznámili nové sankcie voči iránskej ekonomike. Vo vyhlásení sa členské štáty EÚ zaviazali, že ochránia európske spoločnosti, ktoré robia s Teheránom “legitímne” obchody.

    Spojené štáty v máji odstúpili od multilaterálnej dohody z roku 2015, na základe ktorej mal Irán obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií zo strany svetových mocností. Tri mesiace po jednostrannom odstúpení od tejto dohody oznámil Trump opätovné rozšírenie sankcií voči Iránu.

    - Reklama -