Saudskoarabskí experti vraj prišli do Turecka skryť dôkazy o vražde

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Súčasťou 11-členného tímu saudskoarabských vyšetrovateľov, ktorý prišiel do Turecka 11. októbra – deväť dní po zmiznutí novinára po vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule – boli podľa spomínaných novín aj chemici a experti na toxikológiu. 

    Noviny Sabah ďalej podľa agentúry AFP uviedli, že tím expertov predtým, než 20. októbra z Turecka odcestoval, navštevoval príslušný konzulát každý deň až do 17. októbra. Saudská Arábia povolila tureckej polícii prvýkrát prehľadať konzulát 15. októbra. 

    Chášukdží, 59-ročný spolupracovník amerického denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy spomínaného konzulátu v Istanbule s cieľom prevziať dokumenty potrebné na uzavretie manželstva so svojou snúbenicou, občiankou Turecka. Krátko nato sa objavili podozrenia, že novinár tam bol zavraždený, čo však Rijád vtedy popieral.

    Vraždu zmiznutého novinára priznala Saudská Arábia až 19. októbra. Podľa jej verzie na konzuláte došlo k bitke, ktorá viedla k smrti novinára.

    V sobotu denník Sabah uviedol, že telo novinára – ktoré sa stále ešte nenašlo – bolo rozrezané a z konzulátu vynesené v piatich kufroch. Medzitým Chášukdžího synovia požiadali, aby im saudskoarabské úrady vydali otcovo telo. Rodina ho chce pochovať v meste Medina po boku ostatných zosnulých členov rodiny. Pre americkú spravodajskú televíznu stanicu CNN vyjadrili tiež nádej, že “nech sa už stalo čokoľvek”, ich otec pri tom “netrpel”. 

    - Reklama -